Житній хліб у мультиварці: Секрети смачної та ароматної випічки
Кухня
Інгредієнти:
- 350 гр житнього обдирного борошна
- 220 гр пшеничного борошна вищого ґатунку
- 30-40 гр концентрату квасного сусла
- 2 ст.л. житніх пластівців
- 2 ст.л. рослинної олії
- 2 ст.л. цукру
- 2 ст.л. паніфарину
- 2 ст.л. аграму (можна замінити 1/3 ч.л. лимонної кислоти)
- 1 ст.л. меленого коріандру
- 2,5 ч.л. солі
- 2 ч.л. сухих дріжджів
Рецепт:
- У миску просіяти через сито борошно житнє і біле борошно, додати цукор, сіль, житні пластівці, дріжджі, паніфарин, аграм (лимонну кислоту можна додати пізніше), мелений коріандр і гарненько розмішати. Концентрат квасного сусла розбавити близько 380 мл чистої теплої води (35-40С).
- Розбавити в суміші теплої води з концетратом лимонну кислоту (якщо ви готуєте житній хліб з аграмом, кислоту додавати непотрібно). У центрі сухої суміші зробити заглиблення і поступово влити туди теплу суміш із водою.
- Поступово вимісити тісто, підливаючи рідину і підсипаючи з країв борошняну суміш. Наприкінці влити олію і ретельно вимісити тісто до однорідності, накрити його легким вологим рушником і залишити в теплому місці на годину.
- Через зазначений час добре обім'яти тісто руками, змастити дно і боки мультиварки рослинною олією. Викласти тісто в мультиварку і дати йому піднятися в режимі Підігрів (близько 25 хвилин). Потім вимкнути режим і залишити тісто підніматися ще на годину.
- Готувати житній хліб у мультиварці близько години в режимі Випічка. Потім перевернути хліб догори дном і встановити той самий режим на 20 хвилин. Готовий хліб перекласти на решітку і залишити остигати.
- Домашній житній хліб, приготований у мультиварці, залишається м'яким і смачним навіть після охолодження. Смачного!