Ватрушки з повидлом: рецепт, який тане в роті

Ватрушки з повидлом: рецепт, який тане в роті
5.0
(13)
Метод: В духовці
Час приготування: 90 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 600 гр борошна
  • 0,5 кг повидла (будь-якого)
  • 250 мл молока
  • 2 яйця
  • 4 ст.л. цукру
  • 50 гр маргарину або вершкового масла
  • 2 ч.л. сухих дріжджів
  • 1 ч.л. солі без гірки
  • 1/4 ч.л. ваніліну
  • + 1 яйце для змащення

Рецепт приготування страви:

  1. Молоко підігріти до теплої температури, яйця вийняти з холодильника і залишити на 15 хвилин у теплі. У теплому молоці розчинити дріжджі та ложку цукру. Залишити дріжджову суміш на 15 хвилин у теплі до появи пінної "шапочки".
  2. Маргарин або вершкове масло розтопити на водяній бані (не доводячи до кипіння) і дати повністю охолонути. Борошно просіяти через сито разом із сіллю, цукром, ваніліном у велику миску і розмішати, у центрі зробити заглиблення.
  3. Поступово влити в центр сухої суміші молоко з дріжджами і перемішати. Потім вбити по одному яйця, влити розтоплений маргарин і вимісити тісто до однорідності. Накрити миску з тістом легким і злегка вологим рушником, залишити її в теплому місці (близько 35-40С).
  4. Дріжджове тісто для ватрушок із повидлом має настоятися близько 1 години. Потім обім'яти тісто руками, накрити рушником і залишити ще на годину в теплі. Тісто, що підійшло, обім'яти руками і розділити на рівні за розміром кульки (за кількістю ватрушок).
  5. Викласти кульки на присипаний борошном стіл, накрити харчовою плівкою і залишити на 15 хвилин у теплі. Через зазначений час трохи розкатати кожну кульку і зробити всередині неглибоку ямку діаметром 3-5 см (зручно це робити стопкою або склянкою).
  6. Покласти в поглиблення кожної ватрушки по 1-2 ст.л. повидла і розрівняти його поверхню. Деко застелити пергаментним папером, духовку розігріти до 200С. Перекласти ватрушки на деко і залишити на 10 хвилин у теплі.
  7. Яйце збити в невеликій ємності виделкою з 1 ст.л. молока і змастити отриманою сумішшю краї ватрушок. Потім відправити деко в розігріту духову шафу.
  8. Готувати ватрушки з повидлом у духовці приблизно 20 хвилин до рум'яності. Вийняти деко, перекласти гарячі ватрушки на тарілку, на пергамент викласти наступну партію, змастити краї тіста яєчною сумішшю і відправити випікатися до рум'яності.
  9. Ватрушки з повидлом залишаються пишними і смачними навіть після охолодження. Приємного чаювання!

Українська кухня відома своєю смакотою і різноманіттям солодких випічок. Ватрушки з повидлом - це один із найулюбленіших десертів, які часто готують до чаю. Повидло, яке використовується в цьому рецепті, можна замінити будь-якими іншими начинками на ваш смак - вишневим повидлом, яблучним пюре або солодким сиром. Експериментуйте та насолоджуйтеся неповторним смаком ватрушок із повидлом, які тануть у роті та роблять ваше чаювання по-особливому смачним.