Житні коржики на дріжджах: рецепт зі смаком традиційного хліба
Кухня
Інгредієнти:
Дріжджова опара для житніх коржів:
- 50 мл чистої води
- 2 ст. борошна (білого)
- 1 ч. л. сухих дріжджів
Житнє тісто для коржиків:
- 100 гр житнього борошна
- 100 гр вершкового масла або маргарину
- 1 яйце
- 50 мл чистої води
- 1,5 ст. цукру
- 1 ч. л. розпушувача
- пів-ч.л. солі
Рецепт приготування страви:
- Приготувати дріжджову опару для житніх коржиків: борошно з'єднати з дріжджами і влити тонкою цівкою теплу воду близько 40С.
- Розмішати тісто до однорідності, накрити ємність серветкою або харчовою плівкою та залишити на 2,5-3 години у теплі (30-35С).
- Через вказаний час просіяти борошно з розпушувачем через сито в окрему миску та розмішати.
- Вершкове масло або маргарин порізати на шматочки середнього розміру і розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі, не доводячи до кипіння.
- Яйце вбити в окрему миску, додати сіль з цукром і збити вилкою або вінчиком до однорідності.
- Влити воду, розтоплене масло і знову збити.
- У центрі сухої суміші зробити поглиблення і поступово влити туди яєчну рідину, підмішуючи з країв борошно з розпушувачем.
- Вийде дуже густе тісто, з'єднати його з дріжджовою опарою і ретельно вимісити руками.
- Деко застелити пергаментним папером, розділити тісто на 4 рівних за розміром шматка.
- Розкачати кожну частину тіста в коло близько 10 см у діаметрі і викласти на деко.
- Насікти на кожному коржі малюнок у вигляді решітки за допомогою тупого боку ножа.
- Дати коржам підійти 10-15 хвилин у теплому місці (за цей час розігріти духовку до 200С) і відправити випікатися.
- Готувати дріжджові житні коржики до рум'яності протягом 15-20 хвилин.
- Вийняти деко з духовки і залишити на кілька хвилин остигати. Готові коржики з житнього борошна можна подавати до перших страв або використати замість хліба. Смачного!
Житні коржики на дріжджах - це традиційна їжа в багатьох країнах, таких як Польща, Німеччина та Україна. Вони містять в собі багато корисних речовин, включаючи білки, вуглеводи, вітаміни та мінерали. Житнє борошно містить багато клітковини, яка допомагає підтримувати здоров'я шлунково-кишкового тракту та знижує ризик захворювань серцево-судинної системи.
Крім того, житні коржики на дріжджах - це відмінна альтернатива білому хлібу. Їхній склад дозволяє підтримувати здоровий рівень цукру в крові та контролювати вагу, тому вони можуть стати відмінним вибором для людей з діабетом або тих, хто прагне зберігати здорове харчування.