Житні коржики на дріжджах: рецепт зі смаком традиційного хліба

Житні коржики на дріжджах: рецепт зі смаком традиційного хліба
3.9
(7)
Метод: В духовці
Час приготування: 60 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Дріжджова опара для житніх коржів:

  • 50 мл чистої води
  • 2 ст. борошна (білого)
  • 1 ч. л. сухих дріжджів

Житнє тісто для коржиків:

  • 100 гр житнього борошна
  • 100 гр вершкового масла або маргарину
  • 1 яйце
  • 50 мл чистої води
  • 1,5 ст. цукру
  • 1 ч. л. розпушувача
  • пів-ч.л. солі

Рецепт приготування страви:

  1. Приготувати дріжджову опару для житніх коржиків: борошно з'єднати з дріжджами і влити тонкою цівкою теплу воду близько 40С.
  2. Розмішати тісто до однорідності, накрити ємність серветкою або харчовою плівкою та залишити на 2,5-3 години у теплі (30-35С).
  3. Через вказаний час просіяти борошно з розпушувачем через сито в окрему миску та розмішати.
  4. Вершкове масло або маргарин порізати на шматочки середнього розміру і розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі, не доводячи до кипіння.
  5. Яйце вбити в окрему миску, додати сіль з цукром і збити вилкою або вінчиком до однорідності.
  6. Влити воду, розтоплене масло і знову збити.
  7. У центрі сухої суміші зробити поглиблення і поступово влити туди яєчну рідину, підмішуючи з країв борошно з розпушувачем.
  8. Вийде дуже густе тісто, з'єднати його з дріжджовою опарою і ретельно вимісити руками.
  9. Деко застелити пергаментним папером, розділити тісто на 4 рівних за розміром шматка.
  10. Розкачати кожну частину тіста в коло близько 10 см у діаметрі і викласти на деко.
  11. Насікти на кожному коржі малюнок у вигляді решітки за допомогою тупого боку ножа.
  12. Дати коржам підійти 10-15 хвилин у теплому місці (за цей час розігріти духовку до 200С) і відправити випікатися.
  13. Готувати дріжджові житні коржики до рум'яності протягом 15-20 хвилин.
  14. Вийняти деко з духовки і залишити на кілька хвилин остигати. Готові коржики з житнього борошна можна подавати до перших страв або використати замість хліба. Смачного!

Житні коржики на дріжджах - це традиційна їжа в багатьох країнах, таких як Польща, Німеччина та Україна. Вони містять в собі багато корисних речовин, включаючи білки, вуглеводи, вітаміни та мінерали. Житнє борошно містить багато клітковини, яка допомагає підтримувати здоров'я шлунково-кишкового тракту та знижує ризик захворювань серцево-судинної системи.

Крім того, житні коржики на дріжджах - це відмінна альтернатива білому хлібу. Їхній склад дозволяє підтримувати здоровий рівень цукру в крові та контролювати вагу, тому вони можуть стати відмінним вибором для людей з діабетом або тих, хто прагне зберігати здорове харчування.