Шоколадний пиріг з обліпихою
Кухня
Інгредієнти:
Шоколадне тісто для пирога:
- 250 г борошна
- 100 г чорного шоколаду
- 150-170 г вершкового масла
- 50 г цукрової пудри
Шоколадна прослойка:
- 150-200 мл вершків 20-25%
- 150 г чорного шоколаду
Обліпихова начинка:
- 400-500 г обліпихи
- 4 яйця
- 120 г цукру
- 70 г вершкового масла
- 2 ч.л. желатину
Рецепт приготування:
- Вершкове масло для тіста залиште на 15-20 хвилин у кімнатній температурі, щоб воно добре підтаяло. Збийте підтале масло міксером до пухкості. Поступово додавайте цукор і взбивайте ще пару хвилин.
- Шоколад поламайте на дуже дрібні шматочки, покладіть в невелику миску та розтопить, помішуючи, на водяній бані або в мікрохвильовці. Охолодіть розтоплений шоколад до трохи теплої температури і додайте його до масляного крему на низьких обертах міксера.
- Поступово додавайте борошно і замісить м'яке, пружне тісто. Форму для випічки змастіть маслом, викладіть туди тісто і розровняйте його пальцями по дну. Сформуйте невеликі бортики, зверху застеліть листом пергаментного паперу і всипте горох (або рис, фасоль тощо), щоб придавити папір до тіста.
- Випікайте шоколадний корж для пирога приблизно 20 хвилин при 180С. Тим часом поламайте залишок шоколаду на маленькі шматочки, покладіть у невелику ємність і залийте киплячими вершками. Розмішуйте шоколадний крем до повного розчинення шоколаду.
- Вийміть форму з духовки, зніміть папір з рисом, горохом або фасоллю, дайте коржу трішки охолонути і рівномірно полийте його розтопленим шоколадом з вершками. Після повного остигання приберіть форму з шоколадною основою та кремом у холодильник на ніч (мінімум 4 години).
- Яйця заздалегідь вийміть з холодильника, вбийте у миску і залиште щонайменше на півгодини при кімнатній температурі. Обліпиху відділіть від гілочок, залийте кип'ятком і через декілька секунд злийте його.
- Протріть ягоди через сито, щоб відділити кісточки та шкірку від м'якоті. Отримане пюре (близько 300 г) перелийте в каструлю, поставте на вогонь та додайте цукор з вершковим маслом. Помішуючи, доведіть обліпихове пюре до кипіння та зніміть з вогню.
- Яйця збийте міксером до пухкості та, не перестаючи збивати, влийте тонким струмочком гаряче обліпихове пюре. Перелийте отриману масу в каструлю і поставте на слабкий вогонь. Варіть обліпиховий заварний крем, при постійному помішуванні, до легкого загущення.
- Зніміть каструлю з вогню, накрийте кришкою та залиште остигати. Желатин залийте 50 мл холодної води, розмішайте і залиште на 5 хвилин. Поставте желатин на водяну баню і, помішуючи, нагрівайте до його розчинення (але не доводити до кипіння). Зніміть його з водяної бані, додайте до обліпихового крему і перемішайте.
- Після повного остигання покрийте обліпиховим кремом шоколадний шар і залиште пиріг у холодильнику ще на 6-8 годин. При подачі до столу можна прикрасити пиріг розтопленим шоколадом або свіжою обліпихою. Гарний варіант прикраси також - стиглі ягоди малини або будь-які інші. Смачного чаювання!
Цей шоколадний пиріг з обліпихою - це чудовий спосіб поєднати дві страви у вишукану десертну страву. Обліпиха додає цьому пирогу приємний кисло-солодкий смак та збагачує його корисними властивостями. Шоколад же робить цю страву надзвичайно апетитною та витонченою.