Шоколадний пиріг з обліпихою

Шоколадний пиріг з обліпихою
4.2
(15)
Метод: В духовці
Час приготування: 480 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Шоколадне тісто для пирога:

  • 250 г борошна
  • 100 г чорного шоколаду
  • 150-170 г вершкового масла
  • 50 г цукрової пудри

Шоколадна прослойка:

  • 150-200 мл вершків 20-25%
  • 150 г чорного шоколаду

Обліпихова начинка:

  • 400-500 г обліпихи
  • 4 яйця
  • 120 г цукру
  • 70 г вершкового масла
  • 2 ч.л. желатину

Рецепт приготування:

  1. Вершкове масло для тіста залиште на 15-20 хвилин у кімнатній температурі, щоб воно добре підтаяло. Збийте підтале масло міксером до пухкості. Поступово додавайте цукор і взбивайте ще пару хвилин.
  2. Шоколад поламайте на дуже дрібні шматочки, покладіть в невелику миску та розтопить, помішуючи, на водяній бані або в мікрохвильовці. Охолодіть розтоплений шоколад до трохи теплої температури і додайте його до масляного крему на низьких обертах міксера.
  3. Поступово додавайте борошно і замісить м'яке, пружне тісто. Форму для випічки змастіть маслом, викладіть туди тісто і розровняйте його пальцями по дну. Сформуйте невеликі бортики, зверху застеліть листом пергаментного паперу і всипте горох (або рис, фасоль тощо), щоб придавити папір до тіста.
  4. Випікайте шоколадний корж для пирога приблизно 20 хвилин при 180С. Тим часом поламайте залишок шоколаду на маленькі шматочки, покладіть у невелику ємність і залийте киплячими вершками. Розмішуйте шоколадний крем до повного розчинення шоколаду.
  5. Вийміть форму з духовки, зніміть папір з рисом, горохом або фасоллю, дайте коржу трішки охолонути і рівномірно полийте його розтопленим шоколадом з вершками. Після повного остигання приберіть форму з шоколадною основою та кремом у холодильник на ніч (мінімум 4 години).
  6. Яйця заздалегідь вийміть з холодильника, вбийте у миску і залиште щонайменше на півгодини при кімнатній температурі. Обліпиху відділіть від гілочок, залийте кип'ятком і через декілька секунд злийте його.
  7. Протріть ягоди через сито, щоб відділити кісточки та шкірку від м'якоті. Отримане пюре (близько 300 г) перелийте в каструлю, поставте на вогонь та додайте цукор з вершковим маслом. Помішуючи, доведіть обліпихове пюре до кипіння та зніміть з вогню.
  8. Яйця збийте міксером до пухкості та, не перестаючи збивати, влийте тонким струмочком гаряче обліпихове пюре. Перелийте отриману масу в каструлю і поставте на слабкий вогонь. Варіть обліпиховий заварний крем, при постійному помішуванні, до легкого загущення.
  9. Зніміть каструлю з вогню, накрийте кришкою та залиште остигати. Желатин залийте 50 мл холодної води, розмішайте і залиште на 5 хвилин. Поставте желатин на водяну баню і, помішуючи, нагрівайте до його розчинення (але не доводити до кипіння). Зніміть його з водяної бані, додайте до обліпихового крему і перемішайте.
  10. Після повного остигання покрийте обліпиховим кремом шоколадний шар і залиште пиріг у холодильнику ще на 6-8 годин. При подачі до столу можна прикрасити пиріг розтопленим шоколадом або свіжою обліпихою. Гарний варіант прикраси також - стиглі ягоди малини або будь-які інші. Смачного чаювання!

Цей шоколадний пиріг з обліпихою - це чудовий спосіб поєднати дві страви у вишукану десертну страву. Обліпиха додає цьому пирогу приємний кисло-солодкий смак та збагачує його корисними властивостями. Шоколад же робить цю страву надзвичайно апетитною та витонченою.