Жульєн у помідорах
Кухня
Інгредієнти:
- 6-8 середніх помідорів
- 300 г курячого філе
- 200 г твердого сиру
- 100-150 мл бульйону
- 1 крупна цибулина
- 50 г сметани
- невеликий пучок зелені
- 1-1,5 ст.л. борошна
- 1 зубчик часнику
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування:
- Помідори вимийте та обережно зріжте верхівки. За допомогою чайної ложки вийміть усю м'якоть із насінням так, щоб не пошкодити стінки плодів.
- Обсипте всі плоди всередині невеликою кількістю солі та залиште на 10-15 хвилин. Потім переверніть їх дном догори на серветки або паперові рушники, дайте стекти всій рідині.
- Куряче філе промийте та опустіть у киплячу підсолену воду з лавровим листом та кількома горошинами перцю. Варіть курку близько 20-25 хвилин при слабкому кипінні, після чого вимкніть вогонь.
- Накрийте каструлю з бульйоном та м'ясом кришкою, залиште на 15 хвилин. Тим часом очистіть та наріжте цибулину четвертинками, часник очистіть та дрібно наріжте ножем, зелень промийте та дрібно нарубайте.
- На сковороді розігрійте кілька ложок рослинної олії, викладіть цибулю та обсмажте її до золотистого кольору на невеликому вогні. Перекладіть половину обсмаженої цибулі на окрему тарілку.
- Додайте до сковороди з залишком цибулі дрібно нарізане філе, часник та смажте все, помішуючи, протягом 2-3 хвилин. Посоліть та поперчіть за смаком.
- Відкладену цибулю перекладіть у каструлю з товстим дном, додайте 1-2 ст.л. вершкового масла та поставте на середній вогонь. Помішуючи, розтопіть масло повністю, але не доводьте до кипіння.
- Додайте до масла з цибулею борошно та перемішайте. Помішуючи, влийте тонким струмочком гарячий курячий або м'ясний бульйон. Помішуючи, доведіть до кипіння, додайте сметану та перемішайте до її повного розчинення.
- Зніміть соус з вогню і дайте йому трохи охолонути, помішуючи ложкою. Об'єднайте м'ясо з цибулею та часником в одній каструлі з соусом, додайте половину тертого сиру та перемішайте. Посоліть, поперчіть за смаком, додайте дрібно нарізану зелень.
- Духовку розігрійте до 180С, форму для запікання змастіть рослинною олією та викладіть туди помідори, розрізаною стороною вгору. Якщо денце нестійке - можна зрізати дуже тонкий шар.
- Заповніть помідори м'ясною сумішшю та відправте до розігрітої духової шафи. Запікайте приблизно 15 хвилин, потім посипте тертим сиром, відправте ще на 5-7 хвилин до його плавлення.
- Вийміть форму з духовки, дайте жульєну в помідорах остигнути 7-10 хвилин, після чого подавайте до столу гарячим, прикрасивши зеленню. Смачного!
Цікавий факт:
Жульєн - це традиційна французька страва, але цей рецепт з додаванням помідорів надає їй своєрідного та яскравого смаку. Таке несподіванне поєднання інгредієнтів точно підкорить ваші смакові рецептори та залишить чудові спогади про смакові ноти Франції.