Жульєн у помідорах

Жульєн у помідорах
4.6
(10)
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 6-8 середніх помідорів
  • 300 г курячого філе
  • 200 г твердого сиру
  • 100-150 мл бульйону
  • 1 крупна цибулина
  • 50 г сметани
  • невеликий пучок зелені
  • 1-1,5 ст.л. борошна
  • 1 зубчик часнику
  • сіль, перець за смаком

Рецепт приготування:

  1. Помідори вимийте та обережно зріжте верхівки. За допомогою чайної ложки вийміть усю м'якоть із насінням так, щоб не пошкодити стінки плодів.
  2. Обсипте всі плоди всередині невеликою кількістю солі та залиште на 10-15 хвилин. Потім переверніть їх дном догори на серветки або паперові рушники, дайте стекти всій рідині.
  3. Куряче філе промийте та опустіть у киплячу підсолену воду з лавровим листом та кількома горошинами перцю. Варіть курку близько 20-25 хвилин при слабкому кипінні, після чого вимкніть вогонь.
  4. Накрийте каструлю з бульйоном та м'ясом кришкою, залиште на 15 хвилин. Тим часом очистіть та наріжте цибулину четвертинками, часник очистіть та дрібно наріжте ножем, зелень промийте та дрібно нарубайте.
  5. На сковороді розігрійте кілька ложок рослинної олії, викладіть цибулю та обсмажте її до золотистого кольору на невеликому вогні. Перекладіть половину обсмаженої цибулі на окрему тарілку.
  6. Додайте до сковороди з залишком цибулі дрібно нарізане філе, часник та смажте все, помішуючи, протягом 2-3 хвилин. Посоліть та поперчіть за смаком.
  7. Відкладену цибулю перекладіть у каструлю з товстим дном, додайте 1-2 ст.л. вершкового масла та поставте на середній вогонь. Помішуючи, розтопіть масло повністю, але не доводьте до кипіння.
  8. Додайте до масла з цибулею борошно та перемішайте. Помішуючи, влийте тонким струмочком гарячий курячий або м'ясний бульйон. Помішуючи, доведіть до кипіння, додайте сметану та перемішайте до її повного розчинення.
  9. Зніміть соус з вогню і дайте йому трохи охолонути, помішуючи ложкою. Об'єднайте м'ясо з цибулею та часником в одній каструлі з соусом, додайте половину тертого сиру та перемішайте. Посоліть, поперчіть за смаком, додайте дрібно нарізану зелень.
  10. Духовку розігрійте до 180С, форму для запікання змастіть рослинною олією та викладіть туди помідори, розрізаною стороною вгору. Якщо денце нестійке - можна зрізати дуже тонкий шар.
  11. Заповніть помідори м'ясною сумішшю та відправте до розігрітої духової шафи. Запікайте приблизно 15 хвилин, потім посипте тертим сиром, відправте ще на 5-7 хвилин до його плавлення.
  12. Вийміть форму з духовки, дайте жульєну в помідорах остигнути 7-10 хвилин, після чого подавайте до столу гарячим, прикрасивши зеленню. Смачного!

Цікавий факт:

Жульєн - це традиційна французька страва, але цей рецепт з додаванням помідорів надає їй своєрідного та яскравого смаку. Таке несподіванне поєднання інгредієнтів точно підкорить ваші смакові рецептори та залишить чудові спогади про смакові ноти Франції.