Огірки в гірчичній заливці
Кухня
Інгредієнти:
- 2 кг огірків
- 120-130 мл рослинної олії
- 120-130 мл 9% оцту
- 100 г цукру
- 1,5 ст.л. солі
- 1 ст.л. гірчичного порошку
- 0,5 ст.л. чорного меленого перцю
Рецепт приготування:
- Ретельно вимийте огірки, за потреби прочистіть їх не грубою щіткою або губкою.
- Підготовлені таким чином огірки наріжте крупними кружечками або брусочками, як на фото. Пересипте огірки в велику миску або тазик.
- В окремому посуді (це може бути невелика по розміру миска) змішайте гірчичний порошок з рослинною олією, оцтом, сіллю, цукром та чорним меленим перцем до практично однорідного стану. Залийте огірки цим гірчичним маринадом та перемішайте, декілька разів струсіть. Закрийте миску кришкою, притисніть та відправте в холодильник на 3 години.
- Ретельно ущільніть огірки в чисті банки, залийте їх гірчичним маринадом. Дно великої каструлі викладіть щільним рушником (згорнутим вдвічі), поставте туди банки з огірками.
- Налийте в каструлю воду кімнатної температури так, щоб вона доходила до плечиків банок.
- Поставте каструлю на середній вогонь, доведіть воду до кипіння. Після закипання зменшіть вогонь, накрийте банки кришками та стерилізуйте приблизно 15 хвилин при слабкому кипінні води.
- Витягніть по одній банці з каструлі відразу після варіння. Відразу ж закатайте банки з огірками в гірчичному маринаді кришками, переверніть дном догори та обгорніть ковдрою. Залиште в такому положенні на ніч до повного остигання, а потім приберіть в прохолодне темне приміщення до інших заготівель на зиму.
Цікавий факт:
Гірчичний порошок, використований у цьому рецепті, додає не лише аромат, а й збагачує смак маринаду. Це один з традиційних способів збереження літнього врожаю, який дозволяє насолоджуватися свіжістю огірків протягом зимових місяців.