Збірна солянка
Кухня
Інгредієнти:
- 1-1,3 кг яловичини або свинини (лопатка або грудинка)
- 2 великі цибулини
- 300-400 г копчених м'ясних продуктів (окіст, копчені сосиски, ковбаса тощо)
- 1 морква
- 4 солених огірки
- 100 г сметани (для подачі)
- 2 стебла селери
- половина лимону
- 10 оливок (з кісточками)
- 2-3 ст.л. томатної пасти
- невеликий пучок петрушки
- 1 ст.л. каперсів (або кілька оливок, начинених каперсами)
- 5 горошин чорного перцю
- 2 лаврових листа
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування:
- Розморозьте м'ясо, промийте та покладіть у каструлю. Очистіть одну цибулину та одну моркву, моркву можна нарізати на кілька великих частин. Промийте стебла селери.
- Залийте м'ясо холодною водою та поставте на вогонь. Одразу після закипання злийте всю піну та бульйон (це зробить солянку красивішою та більш "легкою", але для більш насиченого смаку можна залишити бульйон як є). Залийте м'ясо окропом майже до верху каструлі та поставте на вогонь. Після другого закипання додайте підготовлені овочі (цибулю, моркву та селеру), покладіть горошини перцю разом з лавровими листами. Варіть м'ясо на слабкому кипінні близько 1,5 години, закривши кришкою.
- Після варіння вийміть м'ясо на окрему тарілку, видаліть овочі, а бульйон процідіть крізь дрібне сито.
- Очистіть другу цибулину та наріжте дрібними шматочками. Розріжте копчені м'ясні продукти (м'ясо) на невеликі кубики або соломкою.
- Розігрійте декілька ложок рослинної олії на глибокій сковороді та покладіть нарізану цибулю. Обсмажуйте її близько 5 хвилин на помірному вогні до золотистого кольору. Додайте копченості та тушкуйте разом ще декілька хвилин на середньому вогні.
- В окремій мисці розмішайте томатну пасту з половиною склянки бульйону та перелийте томатний соус на сковороду. Тушкуйте на помірному вогні, помішуючи, протягом 2 хвилин.
- В той же час наріжте солені огірки тонкою соломкою, а оливки, начинені каперсами, наріжте тонкими кружечками.
- Наріжте варене м'ясо, ковбасу та сосиски на невеликі кубики, соломку або кружечки.
- Поставте каструлю з бульйоном на вогонь, доведіть її до кипіння. Одразу після закипання додайте підсмажену цибулю з копченим м'ясом та томатним соусом, солені огірки та нарізане м'ясо з ковбасками. Проваріть домашню солянку протягом 10 хвилин на помірному кипінні. Після цього додайте дрібно нарізані каперси або оливки з каперсами, нарізану петрушку, та зніміть з вогню. Накрийте каструлю кришкою та дайте супу настоятися не менше 15 хвилин (до півгодини). Розлийте готову солянку по тарілках, додайте оливки, лимон та сметану до кожної порції. Смачного!
Запрошуємо спробувати цей неймовірно апетитний суп та поринути у неповторний смак української кухні.