Крем-суп із гарбуза

Кухня
Інгредієнти:
Овочевий бульйон:
- 2 стебла селери
- 1-2 моркви
- 1 цибулина
- пучок кінзи або петрушки
- 1 зубчик часнику
- 1 лавровий лист
- 6 горошин чорного перцю
- 0,5 ч.л. солі
Гарбузовий крем-суп:
- 0,5 кг гарбуза
- 200 мл вершків 30-35%
- 100 г твердого сиру
- 1 цибулина
- половина апельсину
- половина лимону
- 50 г вершкового масла
- 2 ст.л. оливкової олії
- 2 лаврових листи
- пучок кінзи або петрушки
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування:
- Промийте та наріжте стебла селери на крупні шматки.
- Очистіть моркву від шкірки та поріжте на кілька великих частин.
- Очистіть зубчик часнику від плівки.
- Очистіть цибулину та поріжте навпіл.
- Покладіть всі підготовлені овочі для бульйону у каструлю, додайте лавровий лист та зелень, влийте близько 1,5 л теплої або гарячої води. Поставте каструлю на вогонь, доведіть воду до кипіння. Варіть овочевий бульйон приблизно 10 хвилин після закипання. Потім зніміть з вогню, процідіть через сито, накрийте кришкою і поставте в сторону.
- Очистіть цибулину для супу та поріжте на четвертинки.
- Гарбуз розділіть на великі шматки, зніміть шкірку та наріжте м'якоть на великі кубики.
- У глибокій каструлі з товстим дном або сковороді розігрійте вершкове та оливкове масло на слабкому вогні. Додайте цибулину та підсмажте її до м'якості на невеликому вогні, періодично помішуючи лопаткою (2-3 хвилини).
- Додайте гарбуз до сковороди та підсмажуйте його разом з цибулею ще хвилину, трохи збільшивши вогонь.
- Влийте гарячий овочевий бульйон, покладіть лавровий лист, поперчіть та посоліть за смаком. Варіть приблизно 20 хвилин на слабкому кипінні, прикривши кришкою.
- Натріть кірку половини апельсина та половини лимона на дрібній тертці, з м'якоті половинки лимона вижміть сік та процідіть його через сито.
- Натріть твердий сир.
- Дрібно наріжте декілька гілочок петрушки/кінзи.
- Обережно злийте залишки бульйону після тушіння в окремий посуд, а гарбуз із цибулею збийте до стану пюре за допомогою блендера. Поступово розчиняйте гарбузове пюре бульйоном до потрібної консистенції, постійно збиваючи крем-суп блендером.
- Перелийте готовий гарбузовий крем-суп у каструлю, додайте жирні вершки, сир, проваріть протягом півхвилини після закипання, безперервно помішуючи суп ложкою. Розлийте гарячий суп по тарілках, прикрасьте свіжою зеленню та подавайте до столу. Смачного!