Запіканка з курячого філе
Кухня
Інгредієнти:
- 4 шт курячого філе (або 2 курячих грудки)
- 3 невеликі або 2 середні моркви
- банка маринованих грибів (печериці) приблизно 300-400 г
- 1 цибулина
- 120-150 г твердого сиру
- близько 100 мл вершків 20%
- 0,5 лимона (сік)
- сіль, перець і мелений мускатний горіх
Рецепт приготування:
- Промийте куряче філе, обсушіть його та наріжте смужками.
- Покладіть нарізане куряче філе в миску, влийте сік з половини лимону, посоліть, поперчіть і додайте мелений мускатний горіх за смаком.
- Добре перемішайте, трохи помніть руками та залиште маринуватися при кімнатній температурі (закрийте попередньо харчовою плівкою або кришкою).
- Моркву вимийте, опустіть у киплячу воду і варіть до готовності (близько півгодини на слабкому кипінні). Після цього вийміть моркву з киплячої води, дайте охолонути і очистіть її від шкірки.
- Цибулю очистіть і дрібно наріжте. Розігрійте у каструлі з антипригарним дном або сковороді 2-3 ст.л рослинної олії і обсмажте в ній цибулю до золотистого кольору на невеликому вогні.
- Відкиньте мариновані печериці на друшляк, дайте стекти маринаду. Наріжте гриби тонкими пластинами, додайте до цибулі і пасеруйте, помішуючи, на середньому вогні кілька хвилин.
- Влийте вершки, тушкуйте все разом ще 2-3 хвилини, часто помішуюючи.
- Форму для запікання (діаметр приблизно 20 см) змастіть рослинною олією. Розігрійте духовку до 200С.
- Якомога щільніше викладіть шматки маринованого курячого філе на дно та боки форми.
- Посипте курку тертим сиром (залиште трохи менше половини для верхнього шару).
- Наступним шаром викладіть охолоджені гриби з цибулею.
- Відварену моркву натріть на крупній тертці та викладіть рівним шаром зверху грибів.
- На самому верху розкладіть залишок філе (за можливості розташуйте філе щільніше один до одного) і відправте на півгодини у розігріту духовку.
- Через півгодини має утворитися достатньо соку, його потрібно злити.
- Посипте верхівку запіканки тертим сиром та відправте форму в духовку ще на 10-15 хвилин при тій же температурі.
- Після випікання залиште курячу запіканку ще на 10 хвилин у формі. Після цього переверніть пиріг на велику плоску тарілку і прикрасьте.
- Наріжте запіканку з курячого філе порційними шматочками і подавайте до столу гарячою. Смачного!
Ця куряча запіканка з грибами та морквою - справжній доказ того, що прості інгредієнти можуть створити неймовірний смаковий досвід. Лимонний нюанс додає свіжості, а сир та вершки роблять страву ніжною та соковитою. Саме те, що треба для сімейного обіду чи святкової вечері!