Запіканка з картоплею та м'ясом
Кухня
Інгредієнти:
- 0,7 кг картоплі
- 0,6 кг м'яса (нежирна свинина або яловичина)
- 300 мл вершків 15%
- 2 моркви
- 1 цибуля
- 100 г сухого рису
- 1 яйце (+ жовток)
- 2 ст.л. панірувальний сухарів
- 2-3 зубчики часнику
- 1 ч.л. тертої лимонної цедри
- ¼ ч.л. молотого мускатного горіха
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування:
- Рис промити в ситі, додати в киплячу підсолену воду і варити протягом 20-25 хвилин до готовності. Отриманий рис промити і залишити стікати.
- Картоплю та моркву очистити, картоплю порізати на кружечки, а моркву натерти на крупній терці. Розігріти піч до 200°C і змастити форму для запікання олією.
- Цибулю очистити і порізати на дрібні шматочки. Часник також очистити і дуже дрібно порізати. Лимонну цедру натерти на мілкій терці. М'ясо промити, обсушити і дрібно порізати. Змішати в мисці подрібнене м'ясо, цибулю, часник, відварений рис, додати панірувальні сухарі, терту цедру та перемішати.
- У м'ясну масу додати сире яйце, посолити, поперчити за смаком, перемішати. На дно змащеної форми для запікання викласти картоплю, покрити її тертою морквою. Сформувати з м'ясної маси невеликі кульки та викласти їх на терту моркву.
- Відокремити жовток від білка і збити його міксером, поступово додавати до жовтка вершків та молотий мускатний горіх. Залити вершковим соусом картопляно-м'ясну запіканку, накрити її фольгою та поставити в розігріту духовку.
- Запіканку готувати близько 50 хвилин. Після 45 хвилин можна відкрити фольгу, щоб м'ясні кульки зарум'янилися. За бажанням можна посипати на запіканку натерим сиром в цей самий час.
- Через 5 хвилин вийняти форму з духовки, накрити її фольгою або кришкою та залишити на 10-15 хвилин для охолодження. Зняти кришку/фольгу, прикрасити запіканку за своїм смаком та подавати до столу гарячою.