Запечена курка в тісті
Кухня
Інгредієнти:
- 1 середньої величини курка (близько 2 кг)
- 0,8 кг борошна
- 1 лимон
- 1 невелике яйце
- 4 зубчики часнику
- 2 ст.л. рослинної олії (бажано оливкової)
- 2 ст.л. насіння кропу
- 1 ст.л. сушеної шавлії (або пучок свіжої)
- чиста вода - опціонально
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування блюда:
- Лимон опустити в каструлю з киплячою водою та проварити його протягом 5 хвилин.
- Тим часом змішати в маленькій мисці дрібно нарізаний часник, рослинну олію, насіння кропу, шавлію (свіжу зелень перед тим промити та нарізати), сіль, чорний мелений перець та добре перемішати.
- Курку промити та обсушити. Усередину курки покласти гарячий лимон та натерти птицю з усіх боків сумішшю часнику, трав та спецій.
- Просійте борошно через сито у велику миску або на стіл, в центрі зробити невелику ямку. Поступово влити в цю ямку воду та замісити тісто, постійно підмішуючи з країв борошно. Тісто за густотою повинно бути схоже на тісто пельменів (круте і еластичне).
- Розігріти духовку до 240 градусів Цельсія, покрити деко великим аркушем фольги. Розкатати тісто на присипаній борошном поверхні в пласт товщиною близько 1 см. Завернути курку в тісто, покласти її на деко та накрити краями аркуша фольги, поставити в розігріту духовку.
- Запікати курку в тісті близько 1 години в фользі. Розбити яйце в невелику ємність та збити виделкою. Вийняти курку з духовки, розвернути фольгу, змастити поверхню тіста яєчною сумішшю, проколоти в декількох місцях зубочисткою. Повернути деко в духовку та запікати курку в тісті ще 50-60 хвилин до золотистого кольору, знизивши температуру до 180 градусів Цельсія.
- Вийняти деко з духовки, прикрити курку фольгою та залишити на 15 хвилин. Зняти фольгу, переложити запечену курку на тарілку та подавати до столу, нарізавши порційними шматочками.