Запечена баранина в духовці
Кухня
Інгредієнти:
- 0,9 кг баранячого м'яса без кісток (ідеально підійде лопатка)
- 2-3 морквини
- 1 стебло цибулі-порею (можна замінити великою цибулиною)
- 100 мл червоного солодкого вина
- 2 ч.л. коріандру (без гірки)
- гілочка розмарину
- 1 ч.л. кмину
- 1 ч.л. рожевого перцю (можна замінити білим перцем, тертим ібіром за смаком)
- сіль за смаком
Рецепт приготування страви:
- Коріандр, перець розе і кмин з'єднати в невеликій ємності. Ретельно розтерти спеції до стану крихти, змішати її з сіллю. Баранину промити й обсушити, натерти з усіх боків сухою сумішшю.
- Розмарин промити і дрібно порізати, також рівномірно розподілити його по поверхні м'яса. Покласти м'ясо зі спеціями в миску, влити вино і накрити миску харчовою плівкою. Відправити миску в холодильник.
- Залишити баранину в маринаді на 2 години. При цьому обов'язково один раз вийняти і перевернути шматок м'яса на інший бік, щоб воно промаринувалося рівномірніше. Духовку розігріти до 220С, форму для запікання змастити 1 ч.л. олії.
- Цибулю-порей (або ріпчасту) порізати тонкими кільцями/півкільцями і викласти на дно форми. моркву порізати тонкою соломкою і викласти поверх цибулі. На овочеву подушку покласти шматок м'яса і накрити форму фольгою.
- Запікати баранину півтори години за вказаної температури. Потім вийняти форму, зняти фольгу, а температуру зменшити до 180С. Готувати баранину в духовці ще півгодини без фольги. При цьому обов'язково 1-2 рази вийняти форму і полити поверхню м'яса соусом, що стік донизу.
- Через зазначений час вийняти форму і накрити її фольгою на 10-15 хвилин. Нарізати запечену баранину порційними шматочками і подавати до столу з будь-яким гарніром на ваш смак. Смачного!
Цікавий факт: Баранина вважається однією з найдавніших видів м'яса, які споживали люди. Вона має багатий смак і характерний аромат, що робить її популярною складовою багатьох національних кухонь. Барана також використовують в релігійних традиціях та святкових обрядах в різних культурах.