Запечена баранина в духовці

Запечена баранина в духовці
4.2
(9)
Метод: В духовці
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 90 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 0,9 кг баранячого м'яса без кісток (ідеально підійде лопатка)
  • 2-3 морквини
  • 1 стебло цибулі-порею (можна замінити великою цибулиною)
  • 100 мл червоного солодкого вина
  • 2 ч.л. коріандру (без гірки)
  • гілочка розмарину
  • 1 ч.л. кмину
  • 1 ч.л. рожевого перцю (можна замінити білим перцем, тертим ібіром за смаком)
  • сіль за смаком

Рецепт приготування страви:

  1. Коріандр, перець розе і кмин з'єднати в невеликій ємності. Ретельно розтерти спеції до стану крихти, змішати її з сіллю. Баранину промити й обсушити, натерти з усіх боків сухою сумішшю.
  2. Розмарин промити і дрібно порізати, також рівномірно розподілити його по поверхні м'яса. Покласти м'ясо зі спеціями в миску, влити вино і накрити миску харчовою плівкою. Відправити миску в холодильник.
  3. Залишити баранину в маринаді на 2 години. При цьому обов'язково один раз вийняти і перевернути шматок м'яса на інший бік, щоб воно промаринувалося рівномірніше. Духовку розігріти до 220С, форму для запікання змастити 1 ч.л. олії.
  4. Цибулю-порей (або ріпчасту) порізати тонкими кільцями/півкільцями і викласти на дно форми. моркву порізати тонкою соломкою і викласти поверх цибулі. На овочеву подушку покласти шматок м'яса і накрити форму фольгою.
  5. Запікати баранину півтори години за вказаної температури. Потім вийняти форму, зняти фольгу, а температуру зменшити до 180С. Готувати баранину в духовці ще півгодини без фольги. При цьому обов'язково 1-2 рази вийняти форму і полити поверхню м'яса соусом, що стік донизу.
  6. Через зазначений час вийняти форму і накрити її фольгою на 10-15 хвилин. Нарізати запечену баранину порційними шматочками і подавати до столу з будь-яким гарніром на ваш смак. Смачного! 

Цікавий факт: Баранина вважається однією з найдавніших видів м'яса, які споживали люди. Вона має багатий смак і характерний аромат, що робить її популярною складовою багатьох національних кухонь. Барана також використовують в релігійних традиціях та святкових обрядах в різних культурах.