Бешбармак: Класичний рецепт
Кухня
Інгредієнти:
- 1-1,2 баранини (можна замінити яловичиною або кониною)
- 5 цибулин
- кілька гілочок свіжої зелені
- 2 лаврові листки
- кілька горошин запашного перцю
- сіль за смаком
Тісто для бешбармака:
- ~500 гр борошна
- 200 мл чистої води
- 2 яйця
- пів-ч.л. солі
Рецепт приготування страви:
- Бешбармак може готуватися з різних видів м'яса. Баранину/конину/яловичину промити і покласти в каструлю. Залити м'ясо холодною водою так, щоб повністю покрити його і поставити каструлю на вогонь. Після закипання зняти піну, зменшити вогонь і варити баранину при слабкому кипінні приблизно півтори години.
- Через зазначений час покласти в киплячий бульйон із м'ясом цибулину (ретельно вимити її і розрізати на дві частини). Додати лаврове листя, горошини перцю, сіль за смаком. Варити бульйон для бешбармака ще 1,5-2 години при слабкому кипінні.
- Через зазначений час процідити бульйон в окрему каструлю через 2-3 шари марлі. Лаврове листя, цибулину та горошини перцю викинути, а м'ясо порізати невеликими шматочками. Бульйон залишити застигати.
- А поки вариться бульйон, можна приготувати тісто для бешбармака. Яйця вбити в миску, додати сіль і збити виделкою до однорідності. В окрему миску просіяти через сито близько 400 гр борошна, у центрі зробити заглиблення.
- Влити в борошно яєчну суміш і ретельно перемішати. Потім влити холодну чисту воду і знову вимішати до однорідної консистенції. Поступово просіювати потрібну кількість борошна (тісто має вийти крутим, як на домашню локшину).
- Вимісити тісто руками й обернути його харчовою плівкою, відправити на півгодини в холодильник. Через зазначений час вийняти тісто з холодильника і розкачати його в тонкий пласт на присипаній борошном поверхні. Нарізати пласт ромбиками однакового розміру.
- Викласти ромбики тіста на присипане борошном деко (або велике плоске блюдо) і залишити їх підсихати в кімнатній температурі на півгодини. Якщо є час - можна охолодити бульйон для бешбармака і зняти з його поверхні шар жиру. Але це робити не обов'язково.
- Дві цибулини очистити й порізати півкільцями. У пательню влити кілька ложок олії або викласти жир, попередньо знятий із бульйону, поставити пательню на вогонь.
- У розігріту олію/жир викласти цибулю, порізану півкільцями. Смажити цибулю на середньому вогні приблизно 5 хвилин, помішуючи. В окрему каструлю влити 2-3 ополоники від процідженого бульйону, поставити на вогонь і довести до кипіння. Тим часом очистити 2 цибулини, що залишилися, і порізати їх півкільцями.
- У киплячий бульйон скласти цибулю, що залишилася, і проварити її при слабкому кипінні протягом 2 хвилин. Зняти каструлю з вогню, додати чорний мелений перець за смаком. Перекласти варену цибулю шумівкою на окрему тарілку, у каструлю з бульйоном (у якому варилася цибуля) влити бульйон, що залишився, приблизно 100 мл води і знову поставити на вогонь. Якщо бульйону багато, воду можна не додавати.
- У киплячий бульйон скласти невелику кількість макаронних виробів для бешбармака. Варити ромбики приблизно 5-7 хвилин до готовності і перекласти шумівкою в сковороду до смаженої цибулі. Зварені макарони перемішати зі смаженою цибулею.
- Відварені макарони викласти на дно великого плоского блюда (ближче розташовуючи їх до країв). Посередині викласти подрібнене відварене м'ясо, зверху викласти півкільця цибулі, відварені в бульйоні.
- Бешбармак готовий, посипати його чорним меленим перцем і подавати до столу в гарячому вигляді. Бульйон, у якому варилося м'ясо і макарони, можна розлити по тарілках і подавати до бешбармака. Смачного!
Бешбармак часто подають із різними соусами, як-от сметана, гострий томатний соус або соус на основі соєвого соусу з додаванням ароматних спецій. Це додає страві більше смакових нюансів і робить її ще смачнішою.