Вино з вишні
Кухня
Інгредієнти:
- 4 л чистої води
- 3 кг стиглої вишні (вага з кісточками)
- 1,5 кг цукру
- 2 середніх лимони
Рецепт приготування страви:
- Для приготування домашнього вина необхідно використовувати стиглу вишню кислих сортів, бажано з темною фарбою. Із солодкої вишні може вийти мляве і неміцне вино.
- Вишню перебрати, видалити листя і плодоніжки, промити ягоди. Очистити вишню від кісточок і скласти у велику миску/каструлю. Воду влити в окрему каструлю і поставити на вогонь. Відразу після закипання зняти воду з вогню і залити нею вишні.
- Залишити вишневе вино настоюватися на 3-4 доби в теплому місці (близько 30С). Через зазначений час процідити вино через марлю, складену в два шари, в окрему ємність.
- За цим рецептом вино готується без кісточок, оскільки в них міститься багато дубильних (отруйних) речовин. Якщо ви хочете залишити у вишневому вині мигдальний присмак, можна роздрібнити 5-7 кісточок молотком і настоювати вино разом із ними (а під час проціджування позбутися їх).
- З лимонів вичавити весь сік (для того, щоб соку було більше, потрібно попередньо потримати лимони 10 хвилин у теплій воді) і пропустити його через сито від м'якоті та кісточок.
- З'єднати вишневий сік із цукром і лимонним соком, ретельно розмішати до однорідності та перелити масу у великий бутель. Зверху надіти гідрозатвор або гумову рукавичку, попередньо проколовши її голкою у двох пальцях.
- Домашнє вино з вишні має настоюватися близько 3 тижнів у теплому місці (можна більше або менше залежно від бажаної міцності вина). При цьому потрібно щодня знімати рукавичку/гідрозатвор і перемішувати вміст бутля.
- Через зазначений час необхідно процідити отримане вино через марлю, складену в 2-3 шари. Розлити вишневе вино у відповідні ємності (бажано скляні) і закупорити їх пробками.
- Вино з вишні має настоятися в темному прохолодному місці не менше півроку. Через зазначений час можна подавати вино до столу. Зберігається домашнє вино з вишні може кілька років у темному прохолодному місці.
Вишневе вино відоме з давніх часів і було виготовлене в багатьох країнах світу. Україна славиться своїми кислими вишнями, які надають вину особливого смаку. Вишневе вино також використовується в кулінарії для соусів, заправок і десертів, надаючи їм свіжого й ароматного присмаку.