Сливянка: Рецепт домашньої настоянки на стиглій сливі
Кухня
Інгредієнти:
- 2 кг слив
- ~1 кг цукру (за смаком)
- 0,8-0,9 л горілки
Рецепт приготування страви:
- Сливи перебрати, вимити і скласти в банку, залити горілкою. Щільно закрити банку кришкою і поставити в темне прохолодне місце. Сливова настоянка має настоюватися близько 6 тижнів.
- Через зазначений час злити горілку з плодів в окрему ємність. До слив засипати цукор, знову закрити кришку і гарненько струсити банку. Залишити слив'янку на 2 тижні в темному прохолодному місці.
- Потім злити отриманий сироп в окрему ємність, з'єднати його зі сливовою горілкою і розмішати. Процідити настоянку на сливах через марлю, складену в 2-3 шари в скляні ємності, щільно їх закрити.
- Домашня слив'янка зберігається в темному прохолодному місці. Настоянка на сливах буде смачнішою, якщо дати їй півроку настоятися перед вживанням. Заспиртовані сливи, що залишилися після приготування слив'янки, можна використовувати в приготуванні десертів або прикрашанні випічки.
Слива відома як символ плодючості та оновлення в багатьох культурах. У Слов'янській міфології слива вважається деревом-стражем, що відганяє злі сили і приносить удачу. Цей фрукт також використовувався в народній медицині для поліпшення шлунково-кишкового травлення і загального зміцнення організму. Варто скуштувати слив'янку і насолодитися її смаком, згадуючи ці цікаві факти.