Вино з обліпихи

Вино з обліпихи
4.7
(10)
Метод: На плиті
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 60 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 5,5-6 л чистої води
  • 4,5-5 кг обліпихи
  • 2,5 кг цукру

Рецепт приготування страви:

  1. Обліпиху перебрати, обтерти сухою(!) ганчіркою і скласти в марлевий мішок із 2 шарів марлі. Ретельно віджати обліпиховий сік у каструлю так, щоб у вас вийшло близько 1,5 л соку. Розбавити сік 1 л чистої води, додати 200 г цукру і ретельно перемішати.
  2. Накрити каструлю марлею і залишити на 3 доби в кімнатній температурі. При цьому 2-3 рази на добу необхідно знімати піну, що утворюється на поверхні.
  3. Через зазначений час перелити вміст каструлі в 10-літровий бутель. Воду підігріти до теплої температури, розчинити в ній половину цукру й залити отриманим розчином обліпиховий сік, розмішати. Надіти на шийку бутля гумову рукавичку, попередньо проколовши її в одному пальці голкою.
  4. Вино з обліпихи має настоюватися близько 2 тижнів у кімнатній температурі. При цьому щодня необхідно 3-4 рази нахиляти бутель у різні боки, щоб омити стінки посудини. На 4, 7 і 10 день бродіння додавати по третині цукру, що залишився (приблизно по 250 гр), і розмішувати до його повного розчинення.
  5. Коли на поверхні напою утвориться масляний шар, його необхідно зняти і долити у вино стільки води, скільки ви зняли масла. Знову надіти на шийку бутля гумову рукавичку з попередньо проколотим пальцем і залишити ємність у кімнатній температурі.
  6. Обліпихове вино має бродити близько 2-3 тижнів. Готовність вина визначається так: якщо рукавичка надута - значить, процес бродіння триває, і навпаки, якщо рукавичка здута - значить, бродіння закінчилося.
  7. Процідити вино, що відбродило, двічі через тонку тканину в чистий бутель. Одягти на шийку бутля гумову рукавичку, попередньо проколовши її в одному пальці. Залишити вино з обліпихи бродити на 1,5 місяця в прохолодному місці (10-12С), захищеному від сонячних променів.
  8. Через зазначений час перелити вино в інший бутель так, щоб осад залишився на дні, надіти на бутель гумову рукавичку з проколотим пальцем. Залишити обліпихове вино бродити ще на 1,5 місяця в прохолодному місці.
  9. Потім обережно розлити вино по скляних пляшках так, щоб осад залишався на дні (при цьому проціджувати вино через марлю, складену в 3-4 шари).
  10. Щоб освітлити домашнє вино з обліпихи, потрібно збити охолоджений яєчний білок до стійких піків міксером. Не перестаючи збивати білок, влити в нього тонкою цівкою близько 100 мл холодної води.
  11. До отриманої суміші влити 0,5 л обліпихового вина, не перестаючи збивати все міксером. Помішуючи решту вина, влити в нього білкову суміш. Перелити вино у великий бутель або каструлю, накрити її двома шарами марлі й залишити на 2 тижні в прохолодному місці.
  12. Після освітлення вино можна перелити в пляшки і закрити їх кришками. Вино з обліпихи буде смачнішим, якщо після приготування дати йому настоятися 5-6 місяців у темному прохолодному місці.

Не забувайте, що вино з обліпихи має доволі терпкий смак, який може не підійти всім смакам. Експериментуйте з рецептом і додавайте інші інгредієнти, якщо бажаєте досягти більшої м'якості або солодкості.