Перед тим, як почати готувати тісто, підігрійте воду до теплої температури (близько 35-40 градусів). Додайте дріжджі, половину цукру і добре розітріть дрібною виделкою, щоб утворилася однорідна суміш. Поставте дріжджову суміш на 10-15 хвилин в тепло, щоб вона підійшла.
Розтопіть вершкове масло на водяній бані, не доводячи до кипіння.
Змішайте тепле молоко з розтопленим вершковим маслом, додайте сіль, залишок цукру і добре перемішайте до однорідної консистенції. Додайте дріжджову суміш і перемішайте до однорідності.
Просійте половину борошна через сито і додайте до дріжджової суміші. Дріжджове тісто для ватрушок повинно настоятися приблизно 30 хвилин в теплі.
Вийміть яйця з холодильника і залиште їх на 30 хвилин в кімнатній температурі.
Поступово вбивайте одне за одним яйця в тісто і перемішуйте його до однорідності кожного разу після додавання яйця. Просійте залишок борошна через сито і вимішайте м'яке тісто.
Покрийте тісто легкою, трохи вологою серветкою і залиште в теплому місці на 1 годину.
Після години розділіть тісто на рівні кульки, сформуйте з них кульки і виложіть на деко, змащене рослинною олією. Залиште кульки на 10-15 хвилин в теплі, щоб вони підійшли.
Змішайте творог зі сметаною, половиною цукрової пудри і ретельно розітріть виделкою до однорідної консистенції. Промийте і обсушіть брусницю, змішайте з залишком цукрової пудри.
Приготуйте форму для випікання, натисніть на кожну кульку тіста, щоб утворився круглий бортик і зробіть в центрі западину. Наповніть западину творожною начинкою, а потім додайте трохи брусниці в цукровій пудрі.
Залиште ватрушки з брусницею в теплому місці на 15 хвилин. Попередньо розігрійте піч до 180 градусів. У іншій маленькій мисці збийте яйце виделкою.
Змастіть поверхню тіста на ватрушках яєчною сумішшю і поставте деко в розігріту духову шафу. Випікайте ватрушки з брусницею протягом 20-25 хвилин до золотистого кольору.
Вийміть деко з духовки і залиште ватрушки з брусницею охолонути. Після охолодження їх можна подавати на стіл як теплі, так і повністю остуджені.