Рецепт домашнього гречаного хліба
Кухня
Інгредієнти:
- 250 мл чистої води
- 200 гр житньої закваски (рецепт у розділі Випічка/Тісто)
- 180 гр пшеничного білого борошна
- 180 гр житнього борошна
- 100 гр гречаного борошна
- 1 ст.л. цукру
- 1/2 ч.л. солі
Рецепт приготування:
- Просійте гречане, житнє та пшеничне борошно через сито в одну миску і ретельно перемішайте.
- Додайте сіль та цукор, знову перемішайте і створіть углублення в центрі.
- Розігрійте воду до теплої температури (близько 35 °C) та додайте її тонкою цівкою в углублення, мішаючи борошно з країв миски.
- Додайте житню закваску кімнатної температури до майже готового тіста і замішайте до однорідності. Можна замішувати тісто в хлібопічці або руками, попередньо змастивши їх рослинною олією.
- Накрийте миску з тістом легким і трохи вологим рушником, кришкою або плівкою та залиште у теплому місці. Тісто з гречаного борошна повинно підійти приблизно за 2,5-3 години.
- Після того, як тісто підійшло, змастіть форму для випічки хліба трохи рослинною олією і викладіть туди гречане тісто. Можна викласти тісто на підсмажену сковорідку та надати йому круглої форми.
- Залиште форму з тістом на півгодини в теплому місці, а потім розігрійте піч до 180 градусів Цельсія та поставте туди форму з тістом.
- Пекти гречаний хліб при зазначеній температурі близько 1 години.
- Вийміть форму з печі та залиште на декілька хвилин, щоб трохи охолонула. Потім вийміть теплий хліб з форми, положіть на решітку і залиште його до повного охолодження.
- Охолоджений або трохи теплий гречаний хліб можна подавати до столу.