200 гр житньої закваски (рецепт у розділі Випічка/Тісто)
180 гр пшеничного білого борошна
180 гр житнього борошна
100 гр гречаного борошна
1 ст.л. цукру
1/2 ч.л. солі
Рецепт приготування:
Просійте гречане, житнє та пшеничне борошно через сито в одну миску і ретельно перемішайте.
Додайте сіль та цукор, знову перемішайте і створіть углублення в центрі.
Розігрійте воду до теплої температури (близько 35 °C) та додайте її тонкою цівкою в углублення, мішаючи борошно з країв миски.
Додайте житню закваску кімнатної температури до майже готового тіста і замішайте до однорідності. Можна замішувати тісто в хлібопічці або руками, попередньо змастивши їх рослинною олією.
Накрийте миску з тістом легким і трохи вологим рушником, кришкою або плівкою та залиште у теплому місці. Тісто з гречаного борошна повинно підійти приблизно за 2,5-3 години.
Після того, як тісто підійшло, змастіть форму для випічки хліба трохи рослинною олією і викладіть туди гречане тісто. Можна викласти тісто на підсмажену сковорідку та надати йому круглої форми.
Залиште форму з тістом на півгодини в теплому місці, а потім розігрійте піч до 180 градусів Цельсія та поставте туди форму з тістом.
Пекти гречаний хліб при зазначеній температурі близько 1 години.
Вийміть форму з печі та залиште на декілька хвилин, щоб трохи охолонула. Потім вийміть теплий хліб з форми, положіть на решітку і залиште його до повного охолодження.
Охолоджений або трохи теплий гречаний хліб можна подавати до столу.