Хачапурі по-мегрельські з сулугуні
Кухня
Інгредієнти:
- 0,5 кг борошна
- 250 мл молока
- 0,6 кг сулугуні
- 80 мл чистої води
- 60-70 г маргарину або вершкового масла
- 1 яйце
- 1 ст.л. рослинної олії
- 1 ст.л. сметани
- 1 ч.л. сухих дріжджів (з невеликою горкою)
- ½ ч.л. цукру
- ½ ч.л. солі
Інструкція:
- Перед тим, як почати готувати тісто, нагрійте воду до теплої температури (35-40 градусів), додайте дріжджі, цукор, сіль і добре перемішайте. Залиште дріжджову суміш на 10 хвилин у теплому місці.
- Просійте борошно через сито в миску, розтопіть маргарин на водяній бані до м'якості.
- Додайте маргарин до борошна і руками розітирайте до утворення дрібної крихти. Зробіть у центрі борошна ямку. Підігрійте молоко до 40 градусів.
- Поступово вливайте дріжджову рідину в центр борошна і перемішуйте. Додайте потім тепле молоко і замісь тісто майже до однорідності. Потім додайте рослинну олію і знову перемішайте тісто до гладкості. Покрийте його харчовою плівкою або легким рушником і залиште на 1 годину в теплому місці.
- Після того, як тісто підійшло, тремо сулугуні на грубій терці. Вийміть яйце з холодильника і залиште на 15 хвилин у кімнатній температурі. Розігрійте піч до 220 градусів.
- Розділіть тісто на три рівні частини, кожну з них розкатайте в тонке коло, товщиною приблизно 0,5-0,7 см. У центр кола покладіть близько 160-180 грамів натертого сиру, накрийте начинку краями тіста і добре защипіть їх.
- Переверніть хачапурі "швом" догори і обережно прижміть коржик з усіх боків руками. Потім розкатайте хачапурі з сиром за допомогою качалки, присипавши їх борошном, до товщини 1 см.
- Вбийте яйце в невелику посудину, додайте сметану і збийте виделкою до однорідності. Змастіть деко для запікання шматком вершкового масла і покладіть туди хачапурі по-мегрельські "швом" догори. Зробіть на хачапурі 2-3 невеликих надрізу, змастіть поверхню яєчно-сметанною сумішшю, рівномірно посипте ще 20-40 грамами сиру і відправте форму в попередньо розігріту духовку.
- Готуйте хачапурі по-мегрельські близько 20 хвилин до золотистого кольору. Тим часом розкатайте і сформуйте нові хачапурі з залишку тіста і натертого сиру. Вийміть деко з печі, переложіть хачапурі на тарілку і залиште їх охолонути. Потім знову змастіть деко маслом, покладіть на неї новий коржик і відправте його запікатись до готовності.
- Готові мегрельські хачапурі можна подавати на стіл і в гарячому, і в охолонотому вигляді. Це чудовий рецепт для сніданку, обіду чи вечері. Смачного!