Рецепт житньої закваски для домашнього хліба

Рецепт житньої закваски для домашнього хліба
3.5
(9)
Метод: На плиті
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 600 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 400-450 мл чистої води
  • 400 г житнього борошна
  • 300 г ржаного борошна

Інструкції:

  1. Підготуйте стерильну скляну або пластикову ємність для приготування закваски. Добре помийте її і промийте кип'ятком. Висушіть поки вона не стане сухою.
  2. Протріть 100 г житнього борошна через сито і висипте у підготовлену ємність. Борошно повинне бути теплим.
  3. Розігрійте близько 125 мл води до температури 35С і додайте до борошна, постійно перемішуючи.
  4. Накрийте горлечко марлею і залиште ємність на 24 години в теплому місці (25-30С).
  5. Через добу просійте 100 г ржаного борошна через сито і додайте до закваски. Поступово додайте 100 мл теплої води і ретельно перемішайте до однорідної консистенції.
  6. Повторіть процес з "підгодовуванням" закваски щодня протягом 2 днів. Накрийте ємність марлею і залиште в теплому місці.
  7. На четвертий день додайте залишок борошна, влийте теплу воду, та ретельно перемішайте. Залиште закваску в теплому місці на ще 24 години.
  8. Після 24 годин закваска буде готова для використання випікання домашнього хліба. Зберігайте закваску в холодильнику до двох тижнів.
  9. Якщо ви бажаєте зберігати закваску довше, можна засушити її. Для цього потрібно нанести тонкий шар закваски на паперовий або пергаментний лист і залишити в кімнатній температурі, доки закваска повністю не висохне.
  10. Потім обережно пересипайте суху закваску в чисту скляну або пластикову ємність. Закваску можна зберігати в пакеті, без доступу повітря.
  11. Суха закваска зберігається в кімнатній температурі протягом близько одного року, що дозволяє вам зберегти її на майбутнє.