Рецепт житньої закваски для домашнього хліба
Кухня
Інгредієнти:
- 400-450 мл чистої води
- 400 г житнього борошна
- 300 г ржаного борошна
Інструкції:
- Підготуйте стерильну скляну або пластикову ємність для приготування закваски. Добре помийте її і промийте кип'ятком. Висушіть поки вона не стане сухою.
- Протріть 100 г житнього борошна через сито і висипте у підготовлену ємність. Борошно повинне бути теплим.
- Розігрійте близько 125 мл води до температури 35С і додайте до борошна, постійно перемішуючи.
- Накрийте горлечко марлею і залиште ємність на 24 години в теплому місці (25-30С).
- Через добу просійте 100 г ржаного борошна через сито і додайте до закваски. Поступово додайте 100 мл теплої води і ретельно перемішайте до однорідної консистенції.
- Повторіть процес з "підгодовуванням" закваски щодня протягом 2 днів. Накрийте ємність марлею і залиште в теплому місці.
- На четвертий день додайте залишок борошна, влийте теплу воду, та ретельно перемішайте. Залиште закваску в теплому місці на ще 24 години.
- Після 24 годин закваска буде готова для використання випікання домашнього хліба. Зберігайте закваску в холодильнику до двох тижнів.
- Якщо ви бажаєте зберігати закваску довше, можна засушити її. Для цього потрібно нанести тонкий шар закваски на паперовий або пергаментний лист і залишити в кімнатній температурі, доки закваска повністю не висохне.
- Потім обережно пересипайте суху закваску в чисту скляну або пластикову ємність. Закваску можна зберігати в пакеті, без доступу повітря.
- Суха закваска зберігається в кімнатній температурі протягом близько одного року, що дозволяє вам зберегти її на майбутнє.