Вареники з чорницею
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для вареників із чорницею:
- 300 гр борошна
- чиста вода - опціонально (близько 100 мл)
- 1 невелике яйце (близько 50 гр) + 1 білок
- 1 ч.л. цукру
- пів ч.л. солі
Чорнична начинка для вареників:
- 0,5 кг свіжої чорниці
- 2 ст.л. цукру
- 1 ст.л. крохмалю
- пів-ч.л. меленої кориці
Рецепт приготування страви:
- Почати з приготування тіста для вареників із чорницею. Борошно просіяти в миску через сито разом із сіллю та цукром, розмішати, зробити в центрі заглиблення. Вбити в центр яйце і ретельно розмішати.
- У борошняну суміш тонкою цівкою вливати холодну воду і вимішувати тісто доти, доки воно не стане однорідним і еластичним. Накрити тісто для вареників харчовою плівкою і залишити його на 20 хвилин у кімнатній температурі.
- Тим часом приготувати начинку з чорниць для вареників. Чорниці перебрати, скласти в миску і залити холодною водою, гарненько промити ягоди і злити воду. Повторити процедуру з промиванням ще раз.
- Скласти чорниці в миску, додати цукор, мелену корицю і крохмаль, перемішати. Готове тісто розкачати на присипаній борошном поверхні в тонкий пласт близько 3-4 мм завтовшки. Вирізати склянкою відповідного розміру з пласта тіста кола. Білок відокремити від жовтка, змащувати ним краї кожного кола тіста перед тим, як зліпити вареник.
- У центр кожного кола покласти по столовій ложці чорничної начинки, змастити краї кола білком, з'єднати і защипати їх. Викласти напівготові вареники на присипану борошном обробну дошку, тісто зім'яти, вимісити і знову розкачати. Повторити процедуру з вирізанням кіл і ліпленням вареників.
- У великій каструлі закип'ятити воду і підсолити її. У киплячу підсолену воду всипати потрібну кількість вареників (решту можна заморозити). Готувати вареники з чорницею приблизно 4-5 хвилин з моменту закипання.
- Потім вийняти їх із води шумівкою і розкласти по тарілках. Вареники з чорницями смачніші, коли гарячі, за бажанням їх можна посипати цукром або полити сметаною, збитою з цукром. Смачного!
Вареники з чорницею - це справжня літня насолода. Ароматне тісто, наповнене соковитою чорницею, робить цю страву незабутньо смачною. Чорниці - це справжнє диво природи, яке відоме своїми корисними властивостями. Вона багата на антиоксиданти, вітаміни та мінерали, що сприяють загальному зміцненню організму.