Варення зі слив із апельсином

Варення зі слив із апельсином
3.4
(9)
Метод: На плиті
Час приготування: 180 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 1 л чистої води
  • 600 г цукру
  • 0,5 кг сливи
  • 1 великий апельсин
  • 80 г ізюму
  • 50 г грецьких горіхів
  • 1/2 ч.л. молотої гвоздики
  • 1/2 ч.л. молотої кориці
  • 1/2 ч.л. молотого імбиру

Рецепт приготування:

  1. Сливи сорту "Чорнослив" покласти у миску, залити водою комнатної або прохолодної температури і залишити на ніч. Після 8-12 годин злити воду, очистити плоди від кісточок і нарізати на невелики шматочки.
  2. Ізюм залити гарячою водою і залишити на 20 хвилин. Грецькі горіхи очистити від шкаралупи та нарізати на дрібні шматочки, обсмажити на сухій сковороді до появи приємного аромату.
  3. Апельсин вимити в теплій воді, витерти насухо та зняти тонкий шар цедри. Потерти її на дрібній тертці. З чищеного апельсину видалити білу шкірку і нарізати м'якоть напівкільцями.
  4. З'єднати у каструлі або мисці сливи, апельсин, цедру, залити все 1 л води та поставити на вогонь. Після закипання зменшити вогонь і варити все близько 10 хвилин при слабкому кипінні.
  5. Через 10 хвилин додати цукор, ізюм, молоту корицю, гвоздику, імбир та перемішати. Готувати варення зі слив та апельсину до потрібної консистенції близько 30-40 хвилин при слабкому кипінні, як можна частіше помішуючи.
  6. До цього часу простерилізувати будь-яким способом банки, бляшані кришки прокип'ятити протягом 10 хвилин. В готове варення всипати горіхи, перемішати і довести до кипіння. Одразу ж розлити варення по банках, закатати їх кришками і перевернути догори дном.
  7. Огорнути банки з варенням теплою ковдрою, залишити на 6-10 годин до повного охолодження. Зберігати сливове варення з апельсином в прохолодному та темному приміщенні протягом 1 року.

Цікаві факти про варення:

  • Варення зі слив - це чудове джерело вітамінів та мінералів, таких як вітамін С, калій та бор.
  • Україна є одним з провідних світових виробників слив та варення з них.
  • Варення - це один з найстаріших методів консервації їжі, який використовували ще в давнину.
  • Зберігання варення в прохолодному та темному місці допомагає зберегти його смак та корисні властивості на довгий час.