Варення зі слив із апельсином
Кухня
Інгредієнти:
- 1 л чистої води
- 600 г цукру
- 0,5 кг сливи
- 1 великий апельсин
- 80 г ізюму
- 50 г грецьких горіхів
- 1/2 ч.л. молотої гвоздики
- 1/2 ч.л. молотої кориці
- 1/2 ч.л. молотого імбиру
Рецепт приготування:
- Сливи сорту "Чорнослив" покласти у миску, залити водою комнатної або прохолодної температури і залишити на ніч. Після 8-12 годин злити воду, очистити плоди від кісточок і нарізати на невелики шматочки.
- Ізюм залити гарячою водою і залишити на 20 хвилин. Грецькі горіхи очистити від шкаралупи та нарізати на дрібні шматочки, обсмажити на сухій сковороді до появи приємного аромату.
- Апельсин вимити в теплій воді, витерти насухо та зняти тонкий шар цедри. Потерти її на дрібній тертці. З чищеного апельсину видалити білу шкірку і нарізати м'якоть напівкільцями.
- З'єднати у каструлі або мисці сливи, апельсин, цедру, залити все 1 л води та поставити на вогонь. Після закипання зменшити вогонь і варити все близько 10 хвилин при слабкому кипінні.
- Через 10 хвилин додати цукор, ізюм, молоту корицю, гвоздику, імбир та перемішати. Готувати варення зі слив та апельсину до потрібної консистенції близько 30-40 хвилин при слабкому кипінні, як можна частіше помішуючи.
- До цього часу простерилізувати будь-яким способом банки, бляшані кришки прокип'ятити протягом 10 хвилин. В готове варення всипати горіхи, перемішати і довести до кипіння. Одразу ж розлити варення по банках, закатати їх кришками і перевернути догори дном.
- Огорнути банки з варенням теплою ковдрою, залишити на 6-10 годин до повного охолодження. Зберігати сливове варення з апельсином в прохолодному та темному приміщенні протягом 1 року.
Цікаві факти про варення:
- Варення зі слив - це чудове джерело вітамінів та мінералів, таких як вітамін С, калій та бор.
- Україна є одним з провідних світових виробників слив та варення з них.
- Варення - це один з найстаріших методів консервації їжі, який використовували ще в давнину.
- Зберігання варення в прохолодному та темному місці допомагає зберегти його смак та корисні властивості на довгий час.