Український борщ: рецепт традиційного першої страви
Кухня
Інгредієнти:
- 500 гр. яловичини
- 1/4 кочану капусти
- 4 шт. картоплі
- 1 великий червоний буряк
- 25 гр. сала
- 25 гр. масла
- 0,5 л. томатної пасти (або 4 помідора)
- 100 г сметани
- 1 морква
- 1 петрушка
- 2 цибулини
- 1 столова ложка оцту 3%
- 2 ч.л. цукру
- 3 лаврових листа
- 4-5 зубчиків часнику
- духмяний перець горошком (3 шт)
- 1 столову ложку петрушки
Рецепт приготування:
- Налити у велику каструлю 2,5 л води, додати м'ясо. Довести до кипіння, зменшити вогонь і кип'ятити приблизно 2 години.
- Червоний буряк нарізати соломкою і покласти в оцет, додати трохи олії (або жиру з поверхні бульйону), додати цукор і томатне пюре (або збите в комбайні пюре з помідор).
- Цибулю і моркву нарізати соломкою і обсмажити на вершковому маслі.
- Картоплю нарізати кубиками, кинути в бульйон. Через 15 хвилин додати обсмажені овочі, червоний буряк з томатом і варити ще 10 хвилин. Дрібно нашинкувати капусту, додати до борщу і варити ще 5 хвилин.
- Додати спеції, петрушку, часник, сало і варити ще 3 хвилини. Вимкнути вогонь, накрити кришкою і дати настоятися 10 хвилин. При подачі розділити по тарілкам, додати в кожну порцію по столовій ложці сметани.
- Смачного!
Цікаво, що борщ не просто страва, а символ української культури і національної ідентичності. Він є не тільки важливою частиною української кухні, але і відображає традиції, історію та звичаї нашого народу. У борщі використовуються багато продуктів, які зростають на українській землі, таких як капуста, картопля, морква та буряк. Тому, крім смакових якостей, він має і певну символіку.
Український борщ має різні варіації в різних регіонах України. Наприклад, на Закарпатті до борщу додають гриби, а на Полтавщині - зелену цибулю. Кожен рецепт має свої особливості і таємниці, що роблять його унікальним. Однак, незалежно від рецепту, український борщ завжди буде відомим як найбільш популярна та улюблена страва серед українців.