Творожна паска на Великдень: простий рецепт з доступними інгредієнтами

Творожна паска на Великдень: простий рецепт з доступними інгредієнтами
4.9
(6)
Метод: На плиті
Підійде: Вечеря
Час приготування: 180 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 1 кг жирного творогу (від 9%)
  • 400 мл вершків 15%
  • 5 яєць
  • 200 гр вершкового масла
  • 200 гр цукру
  • 100 гр мигдалю (можна замінити іншими горіхами)
  • 100 гр родзинок
  • 100 гр цукатів (за бажанням)
  • 10 гр ванільного цукру
  • 1-2 ч.л. сухого маку (за бажанням)

Рецепт приготування страви:

  1. Масло на 15 хвилин залишити в теплі, щоб воно стало дуже м'яким. Творог протерти через сито або двічі пропустити через м'ясорубку. Мак залити окропом і залишити на 20-30 хвилин. Родзинки залити гарячою водою на 10-15 хвилин, потім злити воду і просушити їх паперовим рушником або серветкою.
  2. Творог з'єднати з маслом і ретельно розтерти виделкою або в блендері до однорідності. Яйця збити з цукром і ванільним цукром за допомогою вінчика або міксера. Не перестаючи збивати, тонкою цівкою влити вершки. Поставити яєчну суміш на вогонь і, помішуючи, довести до кипіння.
  3. Проварити заварний крем протягом 2-3 хвилин після закипання на слабкому вогні. Щойно крем загусне, зняти його з вогню і залишити остигати.
  4. Мигдаль (не обов'язково) очистити від шкірки і подрібнити на дрібні шматочки за допомогою ножа або блендера. Цукати подрібнити ножем. Мак злити від рідини за допомогою дуже тонкої тканини і додати до сиру разом із цукатами, мигдалем і родзинками (повністю сухими).
  5. Коли заварний крем охолоне, додати його до сирної маси і ретельно перемішати. Форму для творожної паски (пасочницю) або сито/друшляк застелити марлею, складеною в два шари. Із зазначеної кількості інгредієнтів виходить 1 велика паска або 2 невеликих (заввишки 10 см і діаметром 12 см).
  6. Викласти в застелену форму творожну масу і накрити кінцями марлі. Поставити форму/сито/друшляк у миску, зверху поставити гніт (наприклад тарілку, а зверху - 3 л пляшка з водою).
  7. Творожна паска має настоятися під гнітом у холодильнику щонайменше 10 годин, а краще 12-14. Потім вийняти пасочниці з холодильника, зняти гніт і розгорнути кінці марлі. Обережно перевернути вміст форми на тарілку, зняти марлю і прикрасити сирну паску на свій смак. Зберігається паска в холодильнику в межах тижня.

Приготування творожної паски на Великдень - це давня традиція, яка передається з покоління в покоління. Це смачний десерт, який стане окрасою будь-якого святкового столу. Варіюйте інгредієнти за своїм смаком.