Великодній вінок - рецепт із волоськими горіхами та родзинками

Великодній вінок - рецепт із волоськими горіхами та родзинками
4.0
(6)
Метод: В духовці
Підійде: Банкет
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 600 гр борошна
  • 250 мл молока
  • 200 гр цукру
  • 3 яйця
  • 100 гр вершкового масла
  • 100 гр волоських горіхів
  • 100 гр цукатів (можна замінити будь-якими сухофруктами)
  • 100 гр родзинок
  • 30 гр свіжих дріжджів (або 10 гр сухих)
  • 10 гр ванільного цукру

Рецепт приготування страви:

  1. Молоко влити в каструлю і поставити на вогонь, довести до теплої температури (35-40С). Потім розчинити в молоці дріжджі та 1 ст.л. цукру, залишити суміш на кілька хвилин. Просіяти близько 250 гр борошна через сито і вимішати масу до однорідної консистенції.
  2. Залишити дріжджову опару для тіста на півгодини в теплому місці. Жовтки відокремити від білків, останні прибрати в холодильник. Жовтки з'єднати в окремій мисці та залишити на 20 хвилин у кімнатній температурі. Вершкове масло залишити на цей же час у теплі, щоб воно стало м'яким.
  3. Збити жовтки з цукром і ванільним цукром до посвітління й утворення пишної кремової маси. З'єднати дріжджову опару з жовтковим кремом. Білки вийняти з холодильника, додати дрібку солі та збити міксером до стійких піків.
  4. Підмішати до дріжджової опари спочатку розм'якшене масло, а потім білкову масу. Вимішати тісто до однорідності. Поступово просіяти через сито борошно, що залишилося (за необхідності всипати трохи більше або трохи менше).
  5. Тісто для великоднього вінка має вийти крутим і не сильно прилипати до рук. Накрити каструлю легким рушником і залишити в теплому місці на годину. Після цього вимісити тісто і знову залишити підніматися в теплому місці.
  6. Родзинки залити окропом і залишити на 15 хвилин. Злити воду з родзинок і просушити їх серветками/паперовим рушником. Цукати, за потреби, подрібнити. Очистити горіхи, порубати їх невеликими шматочками й обсмажити на сухій сковороді. Потім подрібнити обсмажені горіхи за допомогою блендера або ножем.
  7. Тісто на великодній вінок, що підійшло, розділити на 3 рівні частини. Кожну частину розкачати в пласт близько 10*50см. Залишаючи по краях близько 1-2 см, викласти на смужку подрібнені горіхи. Згорнути зі смужки рулет по довгому краю, сформувати довгу "ковбаску". При цьому горіхи мають опинитися всередині рулету.
  8. Другий шматок тіста так само розкачати, викласти просушені родзинки і згорнути довгий рулет. З решти тіста знову розкачати пласт, викласти цукати і згорнути рулет як і попередні.
  9. Із 3 джгутів зав'язати косичку і з'єднати краї так, щоб вийшов вінок. Деко застелити пергаментним папером і викласти на нього вінок. Відправити його в розігріту духову шафу.
  10. Випікати великодній вінок приблизно 40 хвилин до готовності. Вийняти деко і залишити його на кілька хвилин остигати. Потім перекласти косичку на тарілку, нарізати порційними шматочками і подавати до столу як десерт. Приємного чаювання!

Зазначимо також, що Великодній вінок можна зберігати протягом кількох днів. Якщо випічка здається вам надто сухою, можна злегка зволожити її молоком або водою. А якщо ви не встигли з'їсти весь вінок, він добре підійде для виготовлення французьких тостів або хрустких круасанів.