Великодній вінок - рецепт із волоськими горіхами та родзинками
Кухня
Інгредієнти:
- 600 гр борошна
- 250 мл молока
- 200 гр цукру
- 3 яйця
- 100 гр вершкового масла
- 100 гр волоських горіхів
- 100 гр цукатів (можна замінити будь-якими сухофруктами)
- 100 гр родзинок
- 30 гр свіжих дріжджів (або 10 гр сухих)
- 10 гр ванільного цукру
Рецепт приготування страви:
- Молоко влити в каструлю і поставити на вогонь, довести до теплої температури (35-40С). Потім розчинити в молоці дріжджі та 1 ст.л. цукру, залишити суміш на кілька хвилин. Просіяти близько 250 гр борошна через сито і вимішати масу до однорідної консистенції.
- Залишити дріжджову опару для тіста на півгодини в теплому місці. Жовтки відокремити від білків, останні прибрати в холодильник. Жовтки з'єднати в окремій мисці та залишити на 20 хвилин у кімнатній температурі. Вершкове масло залишити на цей же час у теплі, щоб воно стало м'яким.
- Збити жовтки з цукром і ванільним цукром до посвітління й утворення пишної кремової маси. З'єднати дріжджову опару з жовтковим кремом. Білки вийняти з холодильника, додати дрібку солі та збити міксером до стійких піків.
- Підмішати до дріжджової опари спочатку розм'якшене масло, а потім білкову масу. Вимішати тісто до однорідності. Поступово просіяти через сито борошно, що залишилося (за необхідності всипати трохи більше або трохи менше).
- Тісто для великоднього вінка має вийти крутим і не сильно прилипати до рук. Накрити каструлю легким рушником і залишити в теплому місці на годину. Після цього вимісити тісто і знову залишити підніматися в теплому місці.
- Родзинки залити окропом і залишити на 15 хвилин. Злити воду з родзинок і просушити їх серветками/паперовим рушником. Цукати, за потреби, подрібнити. Очистити горіхи, порубати їх невеликими шматочками й обсмажити на сухій сковороді. Потім подрібнити обсмажені горіхи за допомогою блендера або ножем.
- Тісто на великодній вінок, що підійшло, розділити на 3 рівні частини. Кожну частину розкачати в пласт близько 10*50см. Залишаючи по краях близько 1-2 см, викласти на смужку подрібнені горіхи. Згорнути зі смужки рулет по довгому краю, сформувати довгу "ковбаску". При цьому горіхи мають опинитися всередині рулету.
- Другий шматок тіста так само розкачати, викласти просушені родзинки і згорнути довгий рулет. З решти тіста знову розкачати пласт, викласти цукати і згорнути рулет як і попередні.
- Із 3 джгутів зав'язати косичку і з'єднати краї так, щоб вийшов вінок. Деко застелити пергаментним папером і викласти на нього вінок. Відправити його в розігріту духову шафу.
- Випікати великодній вінок приблизно 40 хвилин до готовності. Вийняти деко і залишити його на кілька хвилин остигати. Потім перекласти косичку на тарілку, нарізати порційними шматочками і подавати до столу як десерт. Приємного чаювання!
Зазначимо також, що Великодній вінок можна зберігати протягом кількох днів. Якщо випічка здається вам надто сухою, можна злегка зволожити її молоком або водою. А якщо ви не встигли з'їсти весь вінок, він добре підійде для виготовлення французьких тостів або хрустких круасанів.