Рецепт царської паски з творогу та сметани

Рецепт царської паски з творогу та сметани
3.4
(13)
Метод: На плиті
Підійде: Банкет
Час приготування: 180 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 0,5 кг творогу
  • 200 гр сметани
  • 3-4 жовтки (або 2 цілих яйця)
  • 100 гр вершкового масла
  • 100 гр цукру
  • 80-100 гр родзинок
  • 50 гр горіхів: волоські, мигдаль, фундук або кеш'ю (можна змішувати)
  • 10 гр ванільного цукру

Рецепт приготування страви:

  1. Вершкове масло вийняти з холодильника і залишити на 15 хвилин у теплі, щоб воно стало м'яким. Яйця вийняти з холодильника і залишити на 15 хвилин у кімнатній температурі.
  2. Творог обов'язково протерти через сито, за бажанням можна зробити це двічі. Жовтки відокремити від білків (замість 3 жовтків можна додати 2 сирих яйця, але з жовтками паска буде ніжнішою). Додати до протертого творогу жовтки/яйця, сметану, цукор і ванільний цукор.
  3. Ретельно розтерти масу виделкою до повної однорідності і перелити в каструлю. Додати вершкове масло і збити міксером до пишності протягом 2-3 хвилин. Поставити каструлю з сирною масою на невеликий вогонь.
  4. Царська сирна паска має тільки почати кипіти. При цьому, нагріваючи масу, її потрібно безперервно помішувати. Відразу після закипання зняти каструлю з вогню і поставити в миску з крижаною водою. Охолодити сирну масу, помішуючи, а після цього поставити каструлю в холодильник.
  5. Залишити сирну масу для царської паски на півтори години в холодильнику. Ізюм залити гарячою водою на 20 хвилин. Горіхи очистити, подрібнити і злегка обсмажити на сухій сковороді.
  6. Вийняти каструлю з холодильника і підмішати до сирної маси горіхи з родзинками. Форму для паски (пасочницю), друшляк або сито застелити 2-3 шарами марлі й викласти туди вміст каструлі.
  7. Розрівняти поверхню, накрити краями марлі й поставити велику тарілку. Зверху поставити гніт близько 2 кг і поставити форму в миску, куди стікатиме сироватка.
  8. Царська паска має настоятися в холодильнику щонайменше добу, а краще - 2 доби. Оскільки паска варена - вона не так швидко псується, як сира (вона може стояти до тижня, а сира - близько 3-4 днів). Вийняти форму, зняти гніт і обережно перевернути вміст на тарілку. Зняти марлю, прикрасити паску на свій смак і нарізати порційними шматочками. Приємного чаювання! 

Ця паска має ніжний та кремовий смак, що дозволяє їй бути чудовим десертом на будь-якому святкуванні. Також важливо зазначити, що цей рецепт можна змінювати та додавати до нього інші інгредієнти за бажанням, як от родзинки, цукати, або навіть шоколад.