Як приготувати великоднього ягняти
Кухня
Інгредієнти:
- 350-400 гр здобного тіста для пасок (великодніх пасок)
- 1 яйце
- 4 ст.л. борошна (за потреби)
- 1 ст.л. рослинної олії
- 1 ст.л. цукру
Здобне тісто (наприклад):
- 200 гр борошна
- 100 гр цукру
- 85 мл молока
- 75 гр вершкового масла
- 2 яйця
- 25 мл рослинної олії
- 10 гр свіжих дріжджів
- щіпка ваніліну
- щіпка солі
Рецепт приготування страви:
- Тісто для великоднього ягенка можна використовувати будь-яке, яке годиться для випічки великодніх пасок. Ось приклад здобного тіста для великоднього яненка.
- Ізюм залити гарячою водою і залишити на 20 хвилин. Вершкове масло вийняти з холодильника і залишити на цей час у теплі. Жовтки відокремити від білка і залишити в кімнатній температурі, білки прибрати в холодильник.
- Злити воду з родзинок і просушити їх серветкою/паперовим рушником. Борошно двічі просіяти через сито. Половину молока влити в миску, додати 1 ч.л. цукру, дріжджі та розмішати. Залишити дріжджову суміш на 15 хвилин у теплому місці.
- Потім додати близько 40 гр борошна, молоко, що залишилося, і вимішати до однорідності. Залишити дріжджову опару на півгодини в теплому місці. Коли опара, що підійшла, почала осідати - значить готово.
- Жовтки збити міксером, поступово всипати цукор. Збивати жовткову масу до пишності та посвітління. Підмішати жовтковий крем до дріжджової опари і вимішати тісто ложкою.
- Білки вийняти з холодильника і збити міксером до стійких піків з дрібкою солі. підмішати білкову піну до тіста і перемішати. Поступово підмішати просіяне борошно і вимішати тісто до однорідності.
- Викласти дріжджове тісто на стіл, присипаний борошном, і вимішати його руками. Здобне тісто для великоднього ягняти має залишатися м'яким. Вимішуючи тісто, вмішати в нього потроху вершкове масло (воно має бути дуже м'яким).
- Якщо тісто прилипає до рук - можна змастити їх олією. Вимішувати дріжджове тісто руками або в хлібопічці приблизно 15-20 хвилин. Перекласти вимішане тісто в миску, накрити її легким рушником і залишити в теплому місці на 2-3 години для підйому.
- Тісто, що підійшло, обім'яти руками, знову покласти в миску і залишити в теплі на 2-3 години. Потім вийняти його на присипаний борошном товстий лист і вимішувати руками ще кілька хвилин.
- Духовку розігріти до 180/190С, форму для випічки ягняти змастити олією і присипати панірувальними сухарями. Якщо у вас немає форми, можна додати в тісто трохи більше борошна, розкачати його на деку в пласт і вирізати ягня за трафаретом.
- Вилити тісто в заздалегідь приготовану форму для випічки та відправити в розігріту духовку. Випікати пиріг у вигляді ягняти близько півгодини у формі. А тим часом змішати борошно з рослинною олією і цукром. Розтерти виделкою до стану крихти.
- Вийняти форму з духовки й обережно перевернути пиріг на деко, застелене пергаментним папером. Покрити "спину" ягняти крихтою з тіста, змастити решту поверхні злегка збитим яйцем.
- Якщо ви запікаєте ягня без форми, можна прикрасити його "спину" крихтою і змастити яйцем перед початком випічки. Запікати великоднє ягня близько 15 хвилин до готовності.
- Великоднє ягня без форми (на деку) готується близько півгодини. Вийняти деко з пирогом і залишити його на кілька хвилин остигати. Прикрасити "спину" ягняти цукровою пудрою і подавати до столу. Приємного чаювання!