Рецепт Великоднього кексу
Кухня
Інгредієнти:
- 0,5 кг борошна
- 250 мл молока
- 150 гр вершкового масла
- 150 гр цукру
- 100 гр родзинок
- 1 яйце
- 3 ст.л. коньяку
- 10 гр сухих дріжджів
- пів-ч.л. цедри лимона
- дрібка солі
Рецепт приготування страви:
- Родзинки промити, обсушити і скласти в невелику ємність. Коньяк розігріти до гарячої температури і залити ним родзинки на 40 хвилин до повного охолодження. Яйце вийняти з холодильника і залишити в кімнатній температурі.
- Молоко підігріти до теплої температури, розчинити в ньому 2-3 ст.л. цукру і дріжджі. Залишити дріжджову суміш на 15 хвилин у теплі. Близько 100 гр вершкового масла розтопити в мікрохвильовці або на водяній бані, не доводячи до кипіння. Дати охолонути до теплої температури.
- Потім просіяти в дріжджову рідину, що піднялася, борошно, вбити сире яйце, додати терту цедру, сіль і ретельно перемішати. Влити розтоплене вершкове масло і вимісити тісто до повної однорідності.
- Накрити миску легким рушником і залишити дріжджове тісто для великоднього кексу в теплому місці на 1 годину. Викласти тісто, що підійшло, на стіл, присипаний борошном, і вимісити його руками. Знову накрити легким рушником і залишити на той самий час у теплі.
- Через годину розкачати тісто в прямокутний пласт близько 1 см завтовшки. Змастити пласт тіста м'яким вершковим маслом (50 гр) і рівномірно засипати цукром, що залишився. Покрити пласт дріжджового тіста родзинками, коньяк також рівномірно розподілити по поверхні.
- Духовку розігріти до 180С, форму для випічки кексу змастити вершковим маслом (силіконову форму нічим змащувати не обов'язково). Бажано використовувати форму з отвором всередині (у вигляді кільця).
- Згорнути з пласта тіста щільний рулет і викласти його у форму так, щоб краї рулету з'єдналися. Якщо у вас кругла форма для випічки, можна згорнути рулет за принципом "равлика" або запекти на деку у вигляді рулету.
- Випікати великодній кекс близько 40 хвилин за вказаної температури. Через зазначений час вимкнути духовку, відкрити дверцята і закріпити їх у такому положенні. Залишити дріжджовий кекс у духовій шафі на 15 хвилин.
- Потім вийняти форму, обережно перекласти кекс на тарілку і прикрасити на свій смак. Нарізати великодній кекс порційними шматочками і подавати до столу як десерт. Приємного чаювання!
Також, важливо знати, що Великодній кекс можна зберігати впродовж кількох днів, згортаючи у фольгу або папір для пергаменту та зберігаючи в холодильнику. За цей час смак і текстура кексу тільки покращаться, зробивши його ще смачнішим.