Рецепт Великоднього кексу

Рецепт Великоднього кексу
4.0
(6)
Метод: В духовці
Підійде: Банкет
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 0,5 кг борошна
  • 250 мл молока
  • 150 гр вершкового масла
  • 150 гр цукру
  • 100 гр родзинок
  • 1 яйце
  • 3 ст.л. коньяку
  • 10 гр сухих дріжджів
  • пів-ч.л. цедри лимона
  • дрібка солі

Рецепт приготування страви:

  1. Родзинки промити, обсушити і скласти в невелику ємність. Коньяк розігріти до гарячої температури і залити ним родзинки на 40 хвилин до повного охолодження. Яйце вийняти з холодильника і залишити в кімнатній температурі.
  2. Молоко підігріти до теплої температури, розчинити в ньому 2-3 ст.л. цукру і дріжджі. Залишити дріжджову суміш на 15 хвилин у теплі. Близько 100 гр вершкового масла розтопити в мікрохвильовці або на водяній бані, не доводячи до кипіння. Дати охолонути до теплої температури.
  3. Потім просіяти в дріжджову рідину, що піднялася, борошно, вбити сире яйце, додати терту цедру, сіль і ретельно перемішати. Влити розтоплене вершкове масло і вимісити тісто до повної однорідності.
  4. Накрити миску легким рушником і залишити дріжджове тісто для великоднього кексу в теплому місці на 1 годину. Викласти тісто, що підійшло, на стіл, присипаний борошном, і вимісити його руками. Знову накрити легким рушником і залишити на той самий час у теплі.
  5. Через годину розкачати тісто в прямокутний пласт близько 1 см завтовшки. Змастити пласт тіста м'яким вершковим маслом (50 гр) і рівномірно засипати цукром, що залишився. Покрити пласт дріжджового тіста родзинками, коньяк також рівномірно розподілити по поверхні.
  6. Духовку розігріти до 180С, форму для випічки кексу змастити вершковим маслом (силіконову форму нічим змащувати не обов'язково). Бажано використовувати форму з отвором всередині (у вигляді кільця).
  7. Згорнути з пласта тіста щільний рулет і викласти його у форму так, щоб краї рулету з'єдналися. Якщо у вас кругла форма для випічки, можна згорнути рулет за принципом "равлика" або запекти на деку у вигляді рулету.
  8. Випікати великодній кекс близько 40 хвилин за вказаної температури. Через зазначений час вимкнути духовку, відкрити дверцята і закріпити їх у такому положенні. Залишити дріжджовий кекс у духовій шафі на 15 хвилин.
  9. Потім вийняти форму, обережно перекласти кекс на тарілку і прикрасити на свій смак. Нарізати великодній кекс порційними шматочками і подавати до столу як десерт. Приємного чаювання!

Також, важливо знати, що Великодній кекс можна зберігати впродовж кількох днів, згортаючи у фольгу або папір для пергаменту та зберігаючи в холодильнику. За цей час смак і текстура кексу тільки покращаться, зробивши його ще смачнішим.