Запечена творожна паска: рецепт на Великдень

Запечена творожна паска: рецепт на Великдень
4.0
(14)
Метод: В духовці
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 1 кг творогу (бажано 9-18%)
  • 5 яєць (+ 5 жовтків)
  • 200 гр цукру
  • 150 гр родзинок
  • 150 гр вершкового масла
  • 150 гр картопляного крохмалю
  • 100 гр волоських горіхів
  • 1 лимон
  • щіпка ваніліну

Рецепт приготування страви:

  1. Масло вийняти з холодильника і залишити на 20 хвилин у теплі, щоб воно стало м'яким. Яйця залишити на 15 хвилин у кімнатній температурі. П'ять жовтків відокремити від білків і скласти в миску, також залишити на 15 хвилин. Родзинки залити гарячою водою на 15-20 хвилин.
  2. З лимона зняти цедру і натерти її на дрібній тертці. Волоські горіхи почистити, подрібнити й обсмажити на сухій сковороді до появи аромату. Сир пропустити через м'ясорубку або пропустити через сито (це обов'язково, тоді запечена паска буде з ніжною консистенцією). З'єднати сир з маслом і ретельно розтерти виделкою до однорідного стану.
  3. Духовку розігріти до 180С, форми для випікання пасок (великодніх пасок) змастити маслом і присипати панірувальними сухарями. Дно формочок бажано застелити промасленим папером. Можна запекти сирну паску і в звичайній формі. Тільки обов'язково змастити її олією і присипати сухарями.
  4. Яйця вбити в миску з жовтками і збити міксером до однорідності на низькій швидкості. Поступово збільшити швидкість міксера до високої, всипати тонкою цівкою цукор. Збивати яйця з цукром близько 5 хвилин до утворення світлої, пишної маси.
  5. У яєчну масу просіяти через сито крохмаль, збивати на низькій швидкості до однорідного стану. Додати дрібку ваніліну, терту цедру і перемішати. Поступово влити яєчну суміш у сирну, ретельно вимішуючи після кожного разу.
  6. Із родзинок злити воду і просушити їх серветкою. Додати родзинки разом із горіхами в сирну масу для паски та перемішати. Вилити сирну масу в заздалегідь приготовані форми і відправити в розігріту духову шафу.
  7. Запечена сирна паска буде готова через 1-1,5 години. Час запікання залежить від розмірів і висоти форми, вологості сиру тощо. Коли верх паски зарум'яниться - вимкнути духовку і відкрити дверцята.
  8. Закріпити дверцята в такому положенні і залишити на 10-15 хвилин. Вийняти форму/форми з духовки й обережно перевернути вміст на тарілку. Дати сирним паскам охолонути і скласти їх у каструлю, застелену рушником, накрити кришкою.
  9. У такому положенні запечена сирна паска може зберігатися до 3 днів (або до тижня в холодильнику). Перед подачею вийняти сирну паску на тарілку, прикрасити на свій смак і порізати порційними шматочками. Приємного чаювання!

Після випікання творожну паску необхідно охолодити до кімнатної температури та можна подавати на стіл як десерт. Можна прикрасити паску свіжими ягодами або мигдальними листочками.