Цукровий пиріг

Цукровий пиріг
4.1
(13)
Метод: В духовці
Час приготування: 180 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 250 г борошна
  • 2 яйця
  • 100 мл молока
  • 100 г вершкового масла
  • 15 г свіжих дріжджів або 1,5-2 ч.л. сухих дріжджів
  • 1/4 ч.л. солі
  • щіпка ваніліну

Цукрова посипка для пирога:

  • 120-150 г цукру
  • 50-60 г вершкового масла
  • 200 мл вершків 15-20%

Рецепт приготування:

  1. Підігрійте молоко до теплої температури (приблизно 35-40°C). З'єднайте його у каструльці з дріжджами та 1 ч.л. цукру. Вийміть вершкове масло з холодильника та поріжте кубиками, щоб воно розтануло та стало м'яким.
  2. Залиште дріжджову опару у теплому місці на 10-15 хвилин, поки вона не почне пінитися та збільшуватися.
  3. Додайте м'яке вершкове масло та сирі яйця, добре змішайте все віночком до однорідної консистенції.
  4. Поступово додавайте борошно та замішуйте до її розчинення.
  5. Вийде дуже м'яке та липке тісто.
  6. Покрийте каструлю з тістом легким кухонним рушником та залиште підніматися на годину в теплому місці.
  7. Приготуйте форму для випічки з боками, діаметром приблизно 20*20 см. Змастіть бортики, дно та ваші долоні рослинною олією, а потім перекладіть туди руками тісто, що піднялось. Покрийте рушником та залиште на півгодини в теплі.
  8. Решту вершкового масла (50-60 г) розітріть з цукром виделкою. За потреби можна сховати суміш у холодильник, щоб вона не розтопилася.
  9. Пальцем, змащеним рослинною олією, зробіть поглиблення по всій поверхні тіста до самого дна.
  10. Рівномірно посипте пиріг цукровою крихтою та відправте в розігріту до 180°C духову шафу. Випікайте півгодини при 180°C.
  11. Коли пиріг зарум'яниться, можна виймати його з духовки.
  12. Рівномірно полийте гарячий пиріг трохи теплими (не холодними) вершками.
  13. Відправте цукровий пиріг у духовку ще на 5-10 хвилин при тій же температурі.
  14. Готовий пиріг вийміть з духовки, прикрийте легким рушником та дайте 15-20 хвилин остудитися. Наріжте на порційні шматочки та подавайте до столу. Цей пиріг зі смачним штрейзелем та ніжними вершками смакує чудово як у теплому, так і в охолодженому вигляді. Смачного!

Цікаво, що:

У стародавніх рецептах штрейзель використовували для приготування різних випічок, надаючи їм хрустку та ароматну скоринку. Назва "штрейзель" походить від німецького слова, що означає "розсипана крихта".