Цукровий пиріг
Кухня
Інгредієнти:
- 250 г борошна
- 2 яйця
- 100 мл молока
- 100 г вершкового масла
- 15 г свіжих дріжджів або 1,5-2 ч.л. сухих дріжджів
- 1/4 ч.л. солі
- щіпка ваніліну
Цукрова посипка для пирога:
- 120-150 г цукру
- 50-60 г вершкового масла
- 200 мл вершків 15-20%
Рецепт приготування:
- Підігрійте молоко до теплої температури (приблизно 35-40°C). З'єднайте його у каструльці з дріжджами та 1 ч.л. цукру. Вийміть вершкове масло з холодильника та поріжте кубиками, щоб воно розтануло та стало м'яким.
- Залиште дріжджову опару у теплому місці на 10-15 хвилин, поки вона не почне пінитися та збільшуватися.
- Додайте м'яке вершкове масло та сирі яйця, добре змішайте все віночком до однорідної консистенції.
- Поступово додавайте борошно та замішуйте до її розчинення.
- Вийде дуже м'яке та липке тісто.
- Покрийте каструлю з тістом легким кухонним рушником та залиште підніматися на годину в теплому місці.
- Приготуйте форму для випічки з боками, діаметром приблизно 20*20 см. Змастіть бортики, дно та ваші долоні рослинною олією, а потім перекладіть туди руками тісто, що піднялось. Покрийте рушником та залиште на півгодини в теплі.
- Решту вершкового масла (50-60 г) розітріть з цукром виделкою. За потреби можна сховати суміш у холодильник, щоб вона не розтопилася.
- Пальцем, змащеним рослинною олією, зробіть поглиблення по всій поверхні тіста до самого дна.
- Рівномірно посипте пиріг цукровою крихтою та відправте в розігріту до 180°C духову шафу. Випікайте півгодини при 180°C.
- Коли пиріг зарум'яниться, можна виймати його з духовки.
- Рівномірно полийте гарячий пиріг трохи теплими (не холодними) вершками.
- Відправте цукровий пиріг у духовку ще на 5-10 хвилин при тій же температурі.
- Готовий пиріг вийміть з духовки, прикрийте легким рушником та дайте 15-20 хвилин остудитися. Наріжте на порційні шматочки та подавайте до столу. Цей пиріг зі смачним штрейзелем та ніжними вершками смакує чудово як у теплому, так і в охолодженому вигляді. Смачного!
Цікаво, що:
У стародавніх рецептах штрейзель використовували для приготування різних випічок, надаючи їм хрустку та ароматну скоринку. Назва "штрейзель" походить від німецького слова, що означає "розсипана крихта".