Банановий пиріг з шоколадом
Час приготування:
90 хв.
Кухня
Інгредієнти:
Банановий пиріг:
- 3 невеликих банани (краще перезрілих та м'яких)
- 200 г борошна
- 3 яйця
- 200 г коричневого цукру (можна замінити білим)
- 150 г вершкового масла
- 50 г горіхів грецьких
- 10 г розпушувача тіста
Шоколадна глазур для пирога:
- 100 г чорного гіркого шоколаду
- 100 мл вершків (15-20% жирності)
- 100 г коричневого (або білого) цукру
- 2 ст.л. води
Рецепт приготування:
- Два банани очистити від шкірки і порізати тонкими кружечками.
- На сковороді розтопити 15 г вершкового масла на невеликому вогні.
- Покласти на сковороду з розтопленим маслом один подрібнений банан і тушкувати його на середньому вогні, помішуючи лопаткою, приблизно хвилину.
- Перекласти тушковані банани в форму для випічки.
- На сковороду з залишком масла додати ще 5-10 г вершкового масла і також тушкувати хвилину другий банан. Перекласти його зверху на перший у формі для випічки.
- Горіхи за потреби очистити від шкірки і покласти в кавомолку або блендер.
- Подрібнити їх до стану дрібної крихти, час від часу давати їм охолонути, щоб вони не нагрівалися.
- Залишок вершкового масла (120-125 г) кімнатної температури (заздалегідь вийміть його з холодильнику, щоб воно стало м'яким) збити міксером до пухкості. Поступово додавати цукор тонким струмочком і перемішувати до однорідності ще кілька хвилин. Потім вбити по одному сирі яйця, кожного разу перемішуючи до рівного кольору та кремової консистенції міксером. Додати суміш борошна, подрібнених горіхів та розпушувача до масло-яєчної маси і ретельно перемішати.
- Останній третій банан натерти на тертці або розтерти виделкою в пюре.
- Поєднати тісто з банановим пюре та перемішати.
- Перемішувати краще ложкою або лопаткою, щоб тісто залишалося повітряним.
- Вилийте бананове тісто поверх тушкованих бананів у форму для випічки і вирівняйте поверхню.
- Випікайте банановий пиріг при 180°C близько години. Потім перевірте його на готовність зубочисткою - якщо вона вийде з пирога сухою, то тісто пропеклося.
- Переверніть готовий кекс на відповідну тарілку. Для глазурі змішайте воду з цукром і поставте на слабкий вогонь. Мішайте, поки цукор повністю не розчиниться і не перетвориться на янтарну карамель. Розігрійте вершки до гарячого стану і влийте в карамель, швидко перемішуючи. Зніміть з вогню, додайте подрібнений шоколад і ретельно перемішайте до його повного розчинення. Полийте банановий пиріг шоколадною глазур'ю і залиште на 10-15 хвилин. Потім поріжте пиріг на порційні шматочки і подавайте до столу гарячим, особливо смачно з кулькою ванільного морозива. Смачного!
Цей неймовірний рецепт бананового пирога створить незабутній смаковий досвід. Ароматні банани в поєднанні зі смачними горіхами та ніжним шоколадним покриттям роблять цей десерт ідеальним для будь-якого часу дня. Спробуйте його на сніданок, полудневий перекус, або солодку вечерю. А шоколадна глазур додає нотку розкіші, роблячи цей пиріг незабутніми ласощами на будь-якому святковому столі. Готові до кулінарних подорожей та смачних експериментів? Тоді починайте!