Дріжджова коса з начинкою з горіхів та сухофруктів
Кухня
Цей рецепт досить складний у приготуванні, але повірте, - результат перевершить усі ваші очікування! Отже:
Інгредієнти:
Дріжджове тісто для коси:
- 0,5 кг борошна
- 250 мл молока
- 30-35 г свіжих дріжджів або 1,5 ч.л. сухих
- 70 г вершкового масла
- 70 г цукру (+1 ч.л. для молока)
- 1 яйце
- півпакетика ваніліну (близько 1 г)
- щіпка солі
Начинка для пирога:
- 200 г будь-яких горіхів (грецькі, мигдаль, фундук або арахіс)
- 200 г кураги
- 100 г родзинок
- 2 яєчних білки
- 3 ст.л. цукру (повних, з гіркою)
- 4 ст.л. молока
Для змащування:
- 1 яєчний жовток (+1 жовток для змащування країв смужок тіста)
- 2 ст.л. абрикосового варення
- 2 ст.л. молока (+2 ст.л. молока для змащування країв смужок тіста)
- горіхи та цукрова пудра для прикраси – на смак
Рецепт приготування:
- Підігрійте молоко до 35-40 °С, розітріть його разом з дріжджами та 1 ч.л. цукру. Покрийте харчовою плівкою або легким рушником та залиште на 15 хвилин у теплому місці. Опара повинна піднятися.
- Додайте розтоплене вершкове масло кімнатної температури, порізане на шматочки, вбийте сире яйце, добре перемішайте до однорідності. Додайте сіль, цукор, ванілін, просіяне через сито борошно та замісіть м'яке тісто. Далі добре вимісіть його руками (принаймні 10-15 хвилин). Покладіть тісто на присипану борошном поверхню, накрийте легким рушником або плівкою і залиште в теплому місці (30 °С) на годину.
- За цей час підготуйте начинку для сдобної дріжджової косички.
- Горіхи за необхідності очистіть від шкаралупи або лушпиння. Дрібно поріжте горіхи та курагу і покладіть їх у велику миску разом з родзинками, цукром, молоком і сирими яєчними білками. Добре перемішайте, розділіть на три рівні частини.
- Розкатайте тісто на присипаній борошном поверхні в прямокутний пласт зі сторонами приблизно 30х40 см.
- Розріжте тісто на три рівні смужки по довгій стороні (ширина кожної приблизно 10 см).
- Посередині кожної смужки викладіть третину начинки.
- Збийте жовток з 2 ст.л. молока, змастіть отриманою сумішшю краї кожного прямокутника за допомогою силіконової щітки.
- З'єднайте по всій довжині та прижміть краї тіста так, щоб начинка знаходилася всередині трубочки тіста. Аналогічно сформуйте інші дві частини.
- З трьох трубочок сплетіть не надто тугу косу, обережно закріпіть і приховайте внизу кінці з обох боків, а потім перенесіть на лист, змащений рослинною олією. Залиште пиріг підходити півгодини-годину в теплому місці (можна в духовці, розігрітій до 30/40 °С).
- Змастіть всю поверхню пирога, який збільшився в 1,5-2 рази, збитим виделкою жовтком з 2 ст.л. молока. Поставте лист в попередньо розігріту до 180 °С духовку та випікайте косу до золотистої скоринки протягом півгодини.
- Посипте центр готової коси подрібненими горіхами, тісто покрийте тонким шаром абрикосового варення, конфітюра або джему, а потім рівномірно посипте цукровою пудрою. Діжджова смачна коса з начинкою з горіхів та сухофруктів чудово смакує як у теплому, так і в охолодженому вигляді. Смачного!
Цей рецепт - чудовий спосіб перетворити звичайний ранок або особливий вечір у справжній кулінарний шедевр. Така косичка не тільки виглядає чарівно, але й має неймовірний смак, який завоює серця всіх гурманів. Не сумнівайтеся, спробуйте цей рецепт, порадуйте своїх близьких смачною випічкою з власних рук!