Традиційний український червоний борщ
Кухня
Інгредієнти:
- 0,5 кг свинини (найкраще реберця)
- 1 маленький буряк
- 2 картоплі
- 2 помідори
- 2 цибулі
- 200 г білокачанної капусти
- 2 моркви
- 1 солодкий перець
- 2 ст.л. томатної пасти
- 30 г сала
- 1 зубчик часнику
- декілька гілочок зелені
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування:
- Очистити цибулю, розрізати на частини та положити разом із промитим м’ясом у каструлю. Додати лавровий лист та залити 4-4,5 л води. Поставити каструлю на вогонь і довести до кипіння, зменшити вогонь та варити м’ясний бульйон для борщу близько 2 годин при слабкому кипінні.
- Якщо під час варки на поверхні бульйону з’явиться піна, її потрібно знімати. Після 2 годин додати до бульйону кубиками порізану свіжу картоплю, натертий буряк та моркву.
- Над чистою каструлею закріпити дуршлаг і вилити туди вміст каструлі з бульйоном і м’ясом. Повернути свинний бульйон на вогонь та додати туди картоплю. Поки вона вариться (близько 15 хвилин), підготувати зажарку для красного борщу.
- На сковороду налити 2-3 ложки рослинної олії та розігріти її. Додати дрібно порізану другу цибулину та обсмажити її протягом 2-3 хвилин до золотистого кольору.
- Додати свіжий буряк і продовжувати обсмажувати ще кілька хвилин, помішуючи. Надрізати хрестиком помідори і опустити їх на декілька хвилин в киплячу воду. Поки помідори охолонуть, відокремити остуджене свиняче м’ясо від кісток та нарізати невеликими шматочками.
- Потім переложити помідори в холодну воду на 1-2 хвилини і залишити охолонути. Очищену м’якоть помідорів розм’яти вилкою до стану пюре. Вимити болгарський перець, очистити від насіння та нарізати дрібними шматочками.
- В сковороду з зажаркою додати натерту моркву, болгарський перець та перемішати. Обсмажувати все протягом 2-3 хвилин до золотистого кольору і додати томатну пасту. Перемішати, тушити на середньому вогні близько 5 хвилин.
- Посолити та поперчити зажарку для борщу за смаком. Додати трохи м’ясного бульйону та перемішати, тушити при слабкому кипінні ще 3-5 хвилин. Тонко нашинкувати капусту, зелень промити та подрібнити. Додати капусту разом із зажаркою та м’ясом до бульйону з картоплею.
- Борщ одразу забарвиться у червоний колір, додайте ще близько 5-10 хвилин для готування. Часник очистити та дрібно порізати разом із салом, розтерти масу вилкою до стану кашиці.
- Після 5-10 хвилин додати в каструлю зелень, роздрібнене сало з часником та добре перемішати. Дати борщу закипіти ще кілька секунд та зняти каструлю з вогню. Накрити кришкою та залишити протягом 15 хвилин.
- Розлити готовий червоний борщ по тарілкам та подавати гарячим. Особливо смачно зі сметаною. Приємного апетиту!
Хоча борщ був і зараз є найпопулярнішим українським стравою, його історія сягає глибокої давнини. Перші згадки про борщ можна знайти в давніх джерелах, де його згадують як засіб зігрівання в холодну пору року. У різних регіонах України борщ готують з різними інгредієнтами, що дає можливість насолоджуватися різноманітними смаками та ароматами цієї страви.
Також борщ є не тільки важливою складовою української кухні, але і символом національної єдності та гостинності. Багато українців готують борщ за сімейними рецептами та передають їх з покоління в покоління, зберігаючи традиції своєї культури.
Тож спробуйте готувати борщ за цим традиційним українським рецептом та насолоджуйтесь ароматом та смаком цієї улюбленої страви.