400-500 г м'яса на кісточках (свинина, яловичина або курка)
5 картоплин
1 буряк
2 цибулі
1 морква
250 г квашеної капусти
100 г пшона (необов'язково)
70-80 г томатної пасти
1-2 лаврових листа
сіль, перець за смаком
Рецепт:
М'ясо з кістками промити і переложити у велику каструлю. Залити холодною водою і поставити на сильний вогонь. Після закипання зняти з поверхні бульйону піну, додати лаврові листки і варити до готовності (яловичина і свинина близько 1-1,5 години, курка 0,5-1 годину).
Зняти каструлю з вогню, переложити м'ясо з кістками на окрему тарілку і залишити до повного остудження. Картоплю очистити і нарізати невеликими кубиками, пшоно висипати в сито і ретельно промити.
Бульйон повернути на вогонь, підсолити і довести до кипіння. Висипати в бульйон картоплю, довести до кипіння, додати пшоно і варити приблизно 15-20 хвилин при слабкому кипінні.
Тим часом очистити цибулю з морквою, цибулю нарізати дрібними кубиками, моркву натерти на крупній терці. На сковороді розігріти 50 мл рослинної олії, висипати на неї овочі і обсмажувати 2-3 хвилини на середньому вогні.
Буряк очистити від шкірки, натерти на крупній терці або нарізати дрібною соломкою, додати до сковороди і перемішати. Готувати ще кілька хвилин, помішуючи лопаткою, на середньому вогні.
Томатну пасту розчинити в 200 мл теплої води, влити отриманий соус до зажарки і перемішати. Готувати ще 2-3 хвилини при слабкому кипінні.
В каструлю з киплячим бульйоном, картоплею та пшоном додати овочеву зажарку, підсолити, поперчити за смаком і варити 2-3 хвилини. Потім додати кусочки м'яса (відокремити їх від кістки), квашену капусту і проварити ще кілька хвилин.
Зелень промити та нарізати, посипати готовий борщ і зняти каструлю з вогню. Накрити її кришкою і залишити на півгодини настоятися. Подавати борщ з квашеною капустою до столу гарячим, прикрасивши його сметаною. Смачного!
Цікаві факти про борщ:
Борщ - це не просто страва, а символ культури та національнї єдності України.
Існує безліч різних рецептів борщу, в залежності від регіону та персональних уподобань.
Борщ можна готувати з м'ясом, рибою, грибами або тільки з овочів.
У борщі є багато корисних речовин, таких як вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Тому він може бути корисним для здоров'я і допомогти підтримувати імунну систему.
Борщ можна готувати на будь-який смак - з квашеною капустою, з буряком, з капустою та картоплею, з грибами та іншими овочами.
Існує традиція сервірувати борщ з пампушками - м'якими булочками з часником, які можна покласти в борщ або їсти окремо.
Борщ може бути чудовим вибором для вечері або обіду, особливо в холодну пору року, коли хочеться щось тепле.
В Україні є навіть свято борщу, яке проводиться щорічно в травні. На святі можна скуштувати різні види борщу, взяти участь у майстер-класах з його готування та познайомитися з культурою України.