Наваристий борщ з м'ясом

Наваристий борщ з м'ясом
4.1
(13)
Метод: На плиті
Підійде: Обід, Вечеря, Ланч
Час приготування: 180 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 0,5 кг яловичої грудини
  • 200 гр свинини
  • 0,5 кг копчених свинячих ребер
  • 100 гр свиного сала
  • 1 середній буряк
  • 1 болгарський перець
  • 1/2 кочана капусти
  • 4 середні картоплини
  • 3 цибулини
  • 2 великих маринованих (консервованих) помідора
  • 100 гр сацибелі
  • невеликий пучок кинзи, базиліка і петрушки
  • винний оцет опціонально (можна замінити звичайним)
  • сіль, перець за смаком

Рецепт:

  1. Нарізати всі м'ясні інгредієнти на невеликі кусочки, покласти в 5-літрову каструлю, залити 3 літрами води та варити протягом 2 годин. Додати 2 лаврових листа та кілька горошків духмяного перцю.
  2. Очистити буряк, натерти його на крупній терці, тушкувати на сковороді на помірному вогні, потім збризнути оцтом. Через кілька хвилин додати сацибелі. Очистити моркву та цибулю, натерти моркву на терці, нарізати цибулю дрібненько та додати до буряка через 10 хвилин після початку смаження, поперчити червоним молотим перцем, перемішати та тушкувати ще 7 хвилин.
  3. Мариновані помідори нарізати дрібно, перець вимити, очистити від насіння та також порізати на дрібні шматочки. Часник роздавити в часнико давилці та розтерти з сіллю. Змішати все це разом і посмажити на сковороді разом із дрібно нарізаною кінзою, базиліком та петрушкою протягом близько 10 хвилин.
  4. Вийняти м'ясо з бульйону, відокремити від кісток та відкласти на потім. Очистити картоплю, промити та нарізати кубиками, покласти в бульйон і варити протягом 10-15 хвилин. Нашинкувати капусту, додати до бульйону разом із буряком, перемішати. Через 5 хвилин додати помідори з перцем та зеленню, м'ясо без кісток та знову перемішати.
  5. Варити ще приблизно 10 хвилин, посолити, поперчити за смаком, потім зняти з вогню, додати дрібно нарізане сало, розтерте з невеликою кількістю солі, і накрити кришкою на 15 хвилин. Подавати порціями, прикрасивши свіжою зеленню.

Цікаві факти про борщ:

  • Борщ є національним стравою не тільки в Україні, але й в Польщі, Литві та Латвії.
  • Спочатку борщ готували без картоплі - вона з'явилася в рецепті лише в 18 столітті.
  • Існує більше 30 різновидів борщу - з різними інгредієнтами та методами приготування.