Торт "Єгипетський"

Торт "Єгипетський"
4.8
(15)
Час приготування: 480 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Коржі для торту "Єгипетський":

  • 9 яєчних білків
  • 7-8 ст.л. цукру
  • 150 г подрібненого арахісу (або грецького горіха)
  • 1,5 ст.л. пшеничного борошна

Заварний крем для торту:

  • 400 мл молока
  • 180 г вершкового масла
  • 10 жовтків яєць
  • 10 ст.л. цукру
  • 5 ст.л. пшеничного борошна
  • 20 г ванільного цукру

Горіховий прошарок:

  • 350 мл вершків (30-35%)
  • 200 г цукру
  • 120 г арахісу, грецьких горіхів або фундука

Рецепт приготування:

  1. Заварний крем: розріжте вершкове масло на шматочки і залиште його танути при кімнатній температурі. В каструлі змішайте жовтки яєць з борошном, цукром і ванільним цукром, поставте на вогонь. Швидко помішуючи, влийте в отриману суміш тепле молоко.
  2. Постійно помішуючи крем віночком, доведіть його до кипіння. Як тільки крем почне кипіти, відразу зніміть каструлю з вогню, поставте її у велику миску або каструлю з дуже холодною водою і змішуйте крем в каструлі, поки він не охолоне до кімнатної температури (воду в мисці замінюйте на холоднішу по мірі нагрівання).
  3. З використанням міксера на високій швидкості збийте заварний крем, додаючи по шматочку все вершкове масло. Збивайте до повного розчинення. Накрийте каструлю кришкою і поставте її в холодильник.
  4. Розділіть всі інгредієнти для коржів на три рівні частини (так як вам знадобиться окремо приготувати 3 коржа). Збийте три яєчних білки міксером до стійких піків, поступово додавайте 2,5 ст.л. цукру і збивайте, поки він повністю розчиниться, при високих обертах.
  5. Додайте 0,5 ст.л. борошна, просіюючи його крізь сито, і обережно додайте до білкового тіста подрібнені горіхи. Викладіть форму для випічки папером для випічки, рівномірно розподіліть білкове тісто і відправте у розігріту до 160/180°C духовку.
  6. Пекіть білковий корж для "Єгипетського" торту протягом 20-25 хвилин, поки він не набере золотистий колір. Вийміть форму з духовки, перекладіть корж разом із папером на решітку та дайте йому повністю охолонути. Зніміть папір і залиште корж висохнути на ніч.
  7. За тим же принципом приготуйте ще 2 білкових коржі з інгредієнтів, що залишились, дайте їм висохнути протягом 8-12 годин на решітці.
  8. Після зазначеного часу приготуйте горіховий прошарок для торту: розтопіть цукор у каструльці з товстим дном, постійно помішуючи ложкою або лопаткою. Як тільки цукор стане коричневою карамеллю, перелийте її на пекарський папір та дайте застигнути.
  9. Покрийте застиглу карамель другим аркушем пергаменту і пройдіться вздовж всієї поверхні качалкою, щоб подрібнити карамель на велику крихту. Горіхи очистіть від шкаралупи та шкірки, обсмажте на сухій сковороді до виникнення приємного аромату та подрібніть ножем.
  10. Збийте жирні вершки міксером на високій швидкості до стійких піків, вмішайте до них подрібнені горіхи та карамель. Покладіть на велику тарілку один корж, змастіть його заварним кремом та вершково-горіховим кремом.
  11. Накрийте другим коржем, також покрийте його заварним і горіховим кремом. Покладіть третій корж, змастіть весь торт залишком крему та прикрасьте горіхово-карамельним крохмалем зі збитими вершками.
  12. Торт "Єгипетський" має стояти у холодильнику принаймні 12 годин. Подавайте готовий торт до столу, прикрашений за вашим бажанням. Смачного!

Цікавий факт:

Середньовічні дегустатори, які куштували страви для володарів, використовували срібні ложки та відчували металевий присмак, який міг змінити смак їжі. Так, монети використовувалися для перевірки безпеки страв!