Торт "Єгипетський"
Час приготування:
480 хв.
Кухня
Інгредієнти:
Коржі для торту "Єгипетський":
- 9 яєчних білків
- 7-8 ст.л. цукру
- 150 г подрібненого арахісу (або грецького горіха)
- 1,5 ст.л. пшеничного борошна
Заварний крем для торту:
- 400 мл молока
- 180 г вершкового масла
- 10 жовтків яєць
- 10 ст.л. цукру
- 5 ст.л. пшеничного борошна
- 20 г ванільного цукру
Горіховий прошарок:
- 350 мл вершків (30-35%)
- 200 г цукру
- 120 г арахісу, грецьких горіхів або фундука
Рецепт приготування:
- Заварний крем: розріжте вершкове масло на шматочки і залиште його танути при кімнатній температурі. В каструлі змішайте жовтки яєць з борошном, цукром і ванільним цукром, поставте на вогонь. Швидко помішуючи, влийте в отриману суміш тепле молоко.
- Постійно помішуючи крем віночком, доведіть його до кипіння. Як тільки крем почне кипіти, відразу зніміть каструлю з вогню, поставте її у велику миску або каструлю з дуже холодною водою і змішуйте крем в каструлі, поки він не охолоне до кімнатної температури (воду в мисці замінюйте на холоднішу по мірі нагрівання).
- З використанням міксера на високій швидкості збийте заварний крем, додаючи по шматочку все вершкове масло. Збивайте до повного розчинення. Накрийте каструлю кришкою і поставте її в холодильник.
- Розділіть всі інгредієнти для коржів на три рівні частини (так як вам знадобиться окремо приготувати 3 коржа). Збийте три яєчних білки міксером до стійких піків, поступово додавайте 2,5 ст.л. цукру і збивайте, поки він повністю розчиниться, при високих обертах.
- Додайте 0,5 ст.л. борошна, просіюючи його крізь сито, і обережно додайте до білкового тіста подрібнені горіхи. Викладіть форму для випічки папером для випічки, рівномірно розподіліть білкове тісто і відправте у розігріту до 160/180°C духовку.
- Пекіть білковий корж для "Єгипетського" торту протягом 20-25 хвилин, поки він не набере золотистий колір. Вийміть форму з духовки, перекладіть корж разом із папером на решітку та дайте йому повністю охолонути. Зніміть папір і залиште корж висохнути на ніч.
- За тим же принципом приготуйте ще 2 білкових коржі з інгредієнтів, що залишились, дайте їм висохнути протягом 8-12 годин на решітці.
- Після зазначеного часу приготуйте горіховий прошарок для торту: розтопіть цукор у каструльці з товстим дном, постійно помішуючи ложкою або лопаткою. Як тільки цукор стане коричневою карамеллю, перелийте її на пекарський папір та дайте застигнути.
- Покрийте застиглу карамель другим аркушем пергаменту і пройдіться вздовж всієї поверхні качалкою, щоб подрібнити карамель на велику крихту. Горіхи очистіть від шкаралупи та шкірки, обсмажте на сухій сковороді до виникнення приємного аромату та подрібніть ножем.
- Збийте жирні вершки міксером на високій швидкості до стійких піків, вмішайте до них подрібнені горіхи та карамель. Покладіть на велику тарілку один корж, змастіть його заварним кремом та вершково-горіховим кремом.
- Накрийте другим коржем, також покрийте його заварним і горіховим кремом. Покладіть третій корж, змастіть весь торт залишком крему та прикрасьте горіхово-карамельним крохмалем зі збитими вершками.
- Торт "Єгипетський" має стояти у холодильнику принаймні 12 годин. Подавайте готовий торт до столу, прикрашений за вашим бажанням. Смачного!
Цікавий факт:
Середньовічні дегустатори, які куштували страви для володарів, використовували срібні ложки та відчували металевий присмак, який міг змінити смак їжі. Так, монети використовувалися для перевірки безпеки страв!