Торт "Прага" за ДСТУ

Торт "Прага" за ДСТУ
3.8
(12)
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Коржі:

  • 6 яєць
  • 150 г цукру
  • 115 г борошна
  • 40 г вершкового масла
  • 25 г какао-порошку
  • щіпка солі

Шоколадний крем:

  • 200 г вершкового масла 82%
  • 120 г згущеного молока
  • 1 яєчний жовток
  • 1 ст.л. води
  • 10 г какао-порошку
  • 8 г ванільного цукру

Шоколадна глазур:

  • 80 г темного шоколаду
  • 50 г вершкового масла
  • 1 ст.л. молока
  • 100 г негустого мармеладу, джему або повидла без шматочків фруктів (бажано абрикосового)

Рецепт приготування:

  1. Білки відокремити від жовтків і поставити в холодильник. Жовтки потримати 10-15 хвилин при кімнатній температурі, збити міксером разом з половиною цукру до утворення пухкого і майже білого крему з шовковистою текстурою.
  2. Білки збивати в окремому посуді міксером (обов'язково чистими віночками) до піків.
  3. Поступово додавати залишок цукру та збивати до стійких піків.
  4. Обережними рухами додати збиті білки до жовткового крему.
  5. Просіяти через сито борошно з какао-порошком, додавати поступово в тісто разом зі щіпкою солі і перемішувати лопаткою. Додати розтоплене масло кімнатної температури і ще раз перемішати.
  6. Перелити бісквітне шоколадне тісто в форму для запікання, попередньо змастивши її дно та бортики вершковим маслом і посипавши борошном. Відправити форму в повністю розігріту духовку. Випікати коржі для "Праги" протягом півгодини при 200°C. Вийняти форму з духової печі, дати охолонути 5-10 хвилин, пройтись ножем вздовж бортиків форми і викласти бісквіт на решітку. Залишити його на 8 годин при кімнатній температурі, щоб він підсох. Можна перед використанням прибрати його на годину в холодильник, так він буде легше розрізатися.
  7. Вийняти вершкове масло для крему з холодильника і залишити його грітися, щоб воно стало дуже м'яким. Тим часом змішати жовток з водою за допомогою виделки, влити згущене молоко і місити до однорідності. Поставити миску з кремом на водяну баню і гріти, постійно помішуючи, поки крем не почне густіти. Зняти крем зі згущеного молока з водяної бани і охолодити, постійно помішуючи, щоб не утворилася плівка. Вершкове масло збити міксером до пишності і ввести тонким струмочком заварний крем зі згущеного молока, збиваючи при цьому масло міксером. Додати ванільний цукор та збивати до його повного розчинення.
  8. Розрізати бісквіт гострим і довгим ножем на 3 рівні коржі. Покласти нижній корж на тарілку, змастити половиною крему. Покласти другий корж і рівномірно розподілити зверху другу половину крему.
  9. Покласти верхній корж і покрити весь торт тонким шаром джему/повидла або негустого мармеладу. Краще всього використовувати для цієї мети однорідний абрикосовий джем. Прибрати торт на півгодини-годину в холодильник для охолодження.
  10. Приготувати глазур за ДСТУ рецептом для шоколадного торту "Прага": для цього потрібно дрібно нарізати шоколад, поєднати його з вершковим маслом і молоком, поставити миску на водяну баню. Помішуючи, гріти глазур до однорідної консистенції і як тільки шоколад розплавиться - зняти миску з водяної бани.
  11. Покрити шоколадною глазур'ю (трохи теплою) поверхню торту, допомогти їй стекти і розмазати лопаткою по боках торту. Залишити торт на ніч в холодильнику для просочення.
  12. Просочений торт "Прага" прикрасити на свій смак, нарізати порційними шматками і подавати до чаю або кави. Смачного!