Торт "Прага" за ДСТУ
Час приготування:
120 хв.
Кухня
Інгредієнти:
Коржі:
- 6 яєць
- 150 г цукру
- 115 г борошна
- 40 г вершкового масла
- 25 г какао-порошку
- щіпка солі
Шоколадний крем:
- 200 г вершкового масла 82%
- 120 г згущеного молока
- 1 яєчний жовток
- 1 ст.л. води
- 10 г какао-порошку
- 8 г ванільного цукру
Шоколадна глазур:
- 80 г темного шоколаду
- 50 г вершкового масла
- 1 ст.л. молока
- 100 г негустого мармеладу, джему або повидла без шматочків фруктів (бажано абрикосового)
Рецепт приготування:
- Білки відокремити від жовтків і поставити в холодильник. Жовтки потримати 10-15 хвилин при кімнатній температурі, збити міксером разом з половиною цукру до утворення пухкого і майже білого крему з шовковистою текстурою.
- Білки збивати в окремому посуді міксером (обов'язково чистими віночками) до піків.
- Поступово додавати залишок цукру та збивати до стійких піків.
- Обережними рухами додати збиті білки до жовткового крему.
- Просіяти через сито борошно з какао-порошком, додавати поступово в тісто разом зі щіпкою солі і перемішувати лопаткою. Додати розтоплене масло кімнатної температури і ще раз перемішати.
- Перелити бісквітне шоколадне тісто в форму для запікання, попередньо змастивши її дно та бортики вершковим маслом і посипавши борошном. Відправити форму в повністю розігріту духовку. Випікати коржі для "Праги" протягом півгодини при 200°C. Вийняти форму з духової печі, дати охолонути 5-10 хвилин, пройтись ножем вздовж бортиків форми і викласти бісквіт на решітку. Залишити його на 8 годин при кімнатній температурі, щоб він підсох. Можна перед використанням прибрати його на годину в холодильник, так він буде легше розрізатися.
- Вийняти вершкове масло для крему з холодильника і залишити його грітися, щоб воно стало дуже м'яким. Тим часом змішати жовток з водою за допомогою виделки, влити згущене молоко і місити до однорідності. Поставити миску з кремом на водяну баню і гріти, постійно помішуючи, поки крем не почне густіти. Зняти крем зі згущеного молока з водяної бани і охолодити, постійно помішуючи, щоб не утворилася плівка. Вершкове масло збити міксером до пишності і ввести тонким струмочком заварний крем зі згущеного молока, збиваючи при цьому масло міксером. Додати ванільний цукор та збивати до його повного розчинення.
- Розрізати бісквіт гострим і довгим ножем на 3 рівні коржі. Покласти нижній корж на тарілку, змастити половиною крему. Покласти другий корж і рівномірно розподілити зверху другу половину крему.
- Покласти верхній корж і покрити весь торт тонким шаром джему/повидла або негустого мармеладу. Краще всього використовувати для цієї мети однорідний абрикосовий джем. Прибрати торт на півгодини-годину в холодильник для охолодження.
- Приготувати глазур за ДСТУ рецептом для шоколадного торту "Прага": для цього потрібно дрібно нарізати шоколад, поєднати його з вершковим маслом і молоком, поставити миску на водяну баню. Помішуючи, гріти глазур до однорідної консистенції і як тільки шоколад розплавиться - зняти миску з водяної бани.
- Покрити шоколадною глазур'ю (трохи теплою) поверхню торту, допомогти їй стекти і розмазати лопаткою по боках торту. Залишити торт на ніч в холодильнику для просочення.
- Просочений торт "Прага" прикрасити на свій смак, нарізати порційними шматками і подавати до чаю або кави. Смачного!