Рижик зі сметанним кремом

Рижик зі сметанним кремом
4.7
(14)
Час приготування: 480 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 520 г борошна
  • 200 г цукру
  • 2 яйця
  • 100 г маргарину або вершкового масла
  • 100 г меду
  • 2 ч.л. соди
  • 2 ч.л. рому/лікеру - за бажанням
  • 1/3 ч.л. солі

Сметанний крем:

  • 700 г сметани 25-30%
  • 220 г цукрової пудри
  • кілька крапель лимонного соку

Рецепт приготування:

  1. З'єднайте в одній мисці яйця з вершковим маслом, медом та цукром, поставте на водяну баню і нагрівайте, помішуючи, 1-2 хвилини до м'якості. Потім збийте масу міксером до подвоєння об'єму. Додайте соду під кінець і зніміть з вогню.
  2. Поступово додавайте до медової маси борошно, сіль, лікер і замішуйте м'яке, липке тісто. Закрийте його кришкою або плівкою і залиште на 30-60 хвилин при кімнатній температурі.
  3. Розімніть готове тісто на столі, посипаному борошном, зробіть з нього ковбаски і поділіть на 5-6 частин. Кожну частину поділіть навпіл і скатайте в кульки.
  4. Кожну кульку посипайте борошном і натягуйте в коло (приблизно 18-20 см у діаметрі) на папері для випікання. Проколюйте всю поверхню виделкою і випікайте коржі 4 хвилини до золотистості. Потім розкатайте наступний шматок тіста на іншому аркуші паперу. Вийміть готовий корж з духовки, відразу зніміть його з паперу і обріжте зайві краї тіста. Перенесіть корж на лист і відправте його випікатись.
  5. Таким чином розкотіть і випікайте по черзі всі коржі. Обрізки від коржів подрібніть в блендері або качалкою в пакеті до дрібної крихти.
  6. З'єднайте охолоджену жирну сметану з цукровою пудрою і збивайте міксером на низькій швидкості. Поступово збільшуйте швидкість до максимальної, поки сметанний крем не стане густим. На кінець додайте близько 0,5 ч.л. лимонного соку і збивайте на високій швидкості ще хвилину.
  7. Покладіть корж на велику плоску тарілку, покрийте його близько 80-100 г крему, знову покладіть корж і покрийте кремом. Таким чином складіть весь торт і промажте верх і боки кремом, що залишился.
  8. Посипте торт "Рижик" подрібненими обрізками від коржів і залиште на 1-2 години при кімнатній температурі.
  9. Після цього приберіть торт на ніч, щоб він добре просочився сметанним кремом. Зранку його можна прикрасити, нарізати і подавати на стіл. Смачного!

Цікавий факт:

Торт "Рижик" отримав свою назву завдяки своїй пухкій, "рудої" структурі коржів, які після випічки кольором нагадують руду кицю. Цей традиційний український десерт завжди вразить ваші смакові рецептори і поглине вас своєю ніжністю та смаком.