Паска без яєць
Кухня
Інгредієнти:
- Близько 700 г борошна
- 250 мл молока
- 250 г цукру
- 160 г сметани (20-25% жиру)
- 150 г ізюму
- 140 г вершкового масла (82% жиру)
- 100 мл рослинної олії
- 50 г свіжих дріжджів
- 10 г ванільного цукру
- 0,5 ч.л. солі
- декілька крапель ароматизатору "Лимон" або "Дюшес" (або за смаком можна використовувати терту цедру лимона)
- Щіпка шафрану або куркуми
Рецепт приготування:
- Розтерти дріжджі з 2 ст.л. цукру, додати тепле молоко (приблизно 40°C), ретельно розмішати до повного розчинення всіх інгредієнтів. Додати приблизно 70-80 г борошна та ретельно замішати віночком до однорідності. Накрити ємність харчовою плівкою або рушником і залишити на 15 хвилин у теплому місці.
- Велику каструлю (у ній буде замішуватися тісто для пасок) розтопити вершкове масло на слабкому вогні і залишити охолоджуватись до теплої температури. Додати до теплого розтопленого масла сметану кімнатної температури, ретельно розмішати до однорідності.
- Через 15-20 хвилин молочна опара запіниться і підніметься. Об'єднати її з масляно-сметанною масою. Додати ароматизатор або терту цедру лимону, сіль, цукор і ванільний цукор, ретельно замішати ложкою.
- Просіяти через сито борошно і замісити м'яке тісто.
- Тісто залишити в теплому місці, а між тим покласти ізюм в гарячу воду і залишити на 15 хвилин. Потім злити воду, підсушити ізюм на рушнику і обваляти в борошні.
- Додати ізюм до тіста і замісити тісто руками. Накрити тісто рушником або харчовою плівкою і залишити на 1-1,5 години в теплому місці для підйому.
- Розкласти тісто по формочках на 1/3 - 1/2 від загального об'єму, накрити легким рушником або харчовою плівкою і залишити на 30 хвилин - 1 годину до збільшення в 2-3 рази.
- Пекти паски без яєць потрібно в духовці приблизно 30-45 хвилин при 180°C. Час приготування пасок залежить від розмірів формочок. Готові паски можна покрити сумішшю цукрового порошку (150 г) з 1-2 ст.л. лимонного соку або молока та посипати кондитерською прикрасою. Як тільки глазур застигне, можна подавати паски на стіл. Смачного!