Саварени

Саварени
4.0
(5)
Час приготування: 90 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Для тіста саваренів:

  • 250 г борошна
  • 4 яйця
  • 75 г вершкового масла
  • 2 ст.л. молока
  • 30 г цукру
  • 12 г свіжих дріжджів
  • 1/3 ч.л. солі

Для ромового просочення:

  • 800 мл води
  • 250 г цукру
  • 200 мл темного рому
  • 1 апельсин
  • 1 лимон
  • 1 стручок ванілі (або щіпка ванільного цукру)

Для вершкового крему:

  • 200 мл вершків 30%
  • 1 ст.л. цукрової пудри
  • фрукти або ягоди для прикраси

Рецепт приготування:

  1. Розтерти дріжджі виделкою з 10 г цукру та молоком, залишити на 15 хвилин у теплому місці. Вершкове масло витягнути з холодильника, нарізати на шматочки і залишити при кімнатній температурі, щоб воно розтануло. Яйця також залишити при кімнатній температурі, щоб вони нагрілися.
  2. Два яйця розбити у миску, додати разом із дріжджовим молоком до борошна і замісити круте тісто. По одному додати ще два яйця, добре перемішуючи тісто після кожного з них.
  3. Додати вершкове масло, залишок цукру, сіль і замісити тісто для саваренів руками до повного розчинення масла.
  4. Залишити тісто в теплому місці (близько 30-35°C) на годину під плівкою або серветкою.
  5. Приготувати сироп для саваренів: апельсин та лимон помити в теплій воді, зняти з них цедру і нарізати її дрібненькими шматочками. Подрібнену цедру змішати з цукром та водою у каструлі. Вичавити сік з м'якоті апельсину та лимону, вийняти зі стручка ванилі насіння і додати все до каструлі. Поставити на вогонь і довести до кипіння, помішуючи ложкою. Проварити при слабкому кипінні близько 5 хвилин, зняти з вогню і накрити кришкою. Через півгодини процідити сироп через сито, підігріти до гарячого стану (не до кипіння), додати ром і ретельно перемішати.
  6. Розділити тісто, що підійшло, на 6-8 рівних частин.
  7. Сформувати з кожної частини пончик з отвором.
  8. Розмістити пончики в формочки для кексів (обов'язково з отвором посередині).
  9. Залишити дріжджові саварени на півгодини в теплі (під харчовою плівкою), щоб вони піднялися.
  10. Випікати булочки приблизно півгодини в попередньо розігрітій до 160/180°C духовці.
  11. Через 1-2 хвилини можна виймати кекси з формочок.
  12. Зробити багато проколів зубочисткою по всій поверхні кожного саварена.
  13. Полити булочки ромовим просоченням якомога рясніше (можна опускати кожний виріб в миску з просоченням на пару секунд, після чого швидко викладати на решітку).
  14. Зовсім охолоджені вершки збити міксером до піков, додати цукрову пудру та мішати до її розчинення.
  15. Подаються французькі саварени до столу теплими або охолодженими, зі збитими вершками та фруктами.
  • Також можна приготувати саварен у великій формі для кексу з отвором по центру.
  • Замість збитих вершків також можна покрити вироби яєчними білками і посипати сухофруктами та горіхами.

З цим рецептом ви точно здивуєте своїх гостей і насолодитесь найсмачнішим французьким десертом вдома! Бажаємо вам смачного!