Саварени

Час приготування:
90 хв.
Кухня
Інгредієнти:
Для тіста саваренів:
- 250 г борошна
- 4 яйця
- 75 г вершкового масла
- 2 ст.л. молока
- 30 г цукру
- 12 г свіжих дріжджів
- 1/3 ч.л. солі
Для ромового просочення:
- 800 мл води
- 250 г цукру
- 200 мл темного рому
- 1 апельсин
- 1 лимон
- 1 стручок ванілі (або щіпка ванільного цукру)
Для вершкового крему:
- 200 мл вершків 30%
- 1 ст.л. цукрової пудри
- фрукти або ягоди для прикраси
Рецепт приготування:
- Розтерти дріжджі виделкою з 10 г цукру та молоком, залишити на 15 хвилин у теплому місці. Вершкове масло витягнути з холодильника, нарізати на шматочки і залишити при кімнатній температурі, щоб воно розтануло. Яйця також залишити при кімнатній температурі, щоб вони нагрілися.
- Два яйця розбити у миску, додати разом із дріжджовим молоком до борошна і замісити круте тісто. По одному додати ще два яйця, добре перемішуючи тісто після кожного з них.
- Додати вершкове масло, залишок цукру, сіль і замісити тісто для саваренів руками до повного розчинення масла.
- Залишити тісто в теплому місці (близько 30-35°C) на годину під плівкою або серветкою.
- Приготувати сироп для саваренів: апельсин та лимон помити в теплій воді, зняти з них цедру і нарізати її дрібненькими шматочками. Подрібнену цедру змішати з цукром та водою у каструлі. Вичавити сік з м'якоті апельсину та лимону, вийняти зі стручка ванилі насіння і додати все до каструлі. Поставити на вогонь і довести до кипіння, помішуючи ложкою. Проварити при слабкому кипінні близько 5 хвилин, зняти з вогню і накрити кришкою. Через півгодини процідити сироп через сито, підігріти до гарячого стану (не до кипіння), додати ром і ретельно перемішати.
- Розділити тісто, що підійшло, на 6-8 рівних частин.
- Сформувати з кожної частини пончик з отвором.
- Розмістити пончики в формочки для кексів (обов'язково з отвором посередині).
- Залишити дріжджові саварени на півгодини в теплі (під харчовою плівкою), щоб вони піднялися.
- Випікати булочки приблизно півгодини в попередньо розігрітій до 160/180°C духовці.
- Через 1-2 хвилини можна виймати кекси з формочок.
- Зробити багато проколів зубочисткою по всій поверхні кожного саварена.
- Полити булочки ромовим просоченням якомога рясніше (можна опускати кожний виріб в миску з просоченням на пару секунд, після чого швидко викладати на решітку).
- Зовсім охолоджені вершки збити міксером до піков, додати цукрову пудру та мішати до її розчинення.
- Подаються французькі саварени до столу теплими або охолодженими, зі збитими вершками та фруктами.
- Також можна приготувати саварен у великій формі для кексу з отвором по центру.
- Замість збитих вершків також можна покрити вироби яєчними білками і посипати сухофруктами та горіхами.
З цим рецептом ви точно здивуєте своїх гостей і насолодитесь найсмачнішим французьким десертом вдома! Бажаємо вам смачного!