Паска "Царська"

Паска "Царська"
4.1
(8)
Метод: В духовці
Час приготування: 480 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 1 кг борошна
  • 6 яєць
  • 350 г цукру
  • 350 г вершкового масла (82% жирності)
  • 300 мл молока (3,2% жирності)
  • 100 г ізюму
  • 100 г цукатів (або додатково 100 г ізюму)
  • 50 г свіжих дріжджів
  • 50 мл рому, лікеру або коньяку
  • 10 г солі
  • 1 ст.л. тертої цедри лимону
  • 1 пакетик ванільного цукру (1,5-2 г)
  • щіпка шафрану
  • мелений кардамон (щіпка)

Рецепт приготування:

  1. Усі інгредієнти для приготування паски залиште при кімнатній температурі протягом 2-3 годин, щоб вони нагрілися і стали однакової температури.
  2. Просійте борошно через сито. Промийте ізюм гарячою водою та залиште його просохнути на рушнику.
  3. Можливо, потрібно порізати великі цукати ножем. Залийте шафран гарячим молоком, дайте йому настоятися приблизно 15 хвилин, після чого процідіть.
  4. Дріжджі розітріть виделкою разом з 1 ст.л. цукру та поступово додайте тепле шафранове молоко (30-35°C). Покрийте харчовою плівкою або легким рушником та залиште опару протягом 15 хвилин в теплому місці.
  5. Відокремте яєчні жовтки від білків. Збийте міксером жовтковий крем разом з цукром, що залишився, до світлої і дуже пухкої консистенції.
  6. З'єднайте жовтковий крем з опарою дріжджів, просійте третину борошна і перемішайте.
  7. Збийте білки (також при кімнатній температурі) до стійкіх піків та додайте до опари. Залиште протягом години в теплому місці, покритими харчовою плівкою або рушником.
  8. Після вказаного часу додайте залишок борошна і замісіть м'яке тісто.
  9. Обвалюйте ізюм у борошні, додайте в тісто разом із тертою цедрою лимона, ванільним цукром, ромом, меленим кардамоном і замісіть руками.
  10. Змастіть форми для випічки рослинним або вершковим маслом за допомогою силіконового пензлика. Заповніть форми тістом на 1/3 від загального обсягу.
  11. Залиште форми з тістом на 30-60 хвилин у теплому місці, де немає протягу. Тісто повинно підніматися майже до країв форми, але не виходити за межі.
  12. Печіть паску "Царську" приблизно 30-45 хвилин до золотистої скоринки при 180°C.
  13. Вийміть готові паски з духовки, дайте трохи охолонути і вийміть із форм. Прикрасьте паски білковою глазур'ю, збитими вершками, лимонно-цукровою глазур'ю, розтопленим шоколадом або іншою глазур'ю на ваш смак.

Цікавий факт:

Паска "Царська" традиційно вважається символом вишуканості та розкоші. Її виготовлення в Україні пов'язане зі стародавніми обрядами та релігійними традиціями, а сама паска завжди була невід'ємною частиною святкового столу під час Великодня. Спробуйте створити цей особливий десерт, щоб зануритися у великодню атмосферу та насолодитися найкращими смаками свята.