Паска "Царська"
Кухня
Інгредієнти:
- 1 кг борошна
- 6 яєць
- 350 г цукру
- 350 г вершкового масла (82% жирності)
- 300 мл молока (3,2% жирності)
- 100 г ізюму
- 100 г цукатів (або додатково 100 г ізюму)
- 50 г свіжих дріжджів
- 50 мл рому, лікеру або коньяку
- 10 г солі
- 1 ст.л. тертої цедри лимону
- 1 пакетик ванільного цукру (1,5-2 г)
- щіпка шафрану
- мелений кардамон (щіпка)
Рецепт приготування:
- Усі інгредієнти для приготування паски залиште при кімнатній температурі протягом 2-3 годин, щоб вони нагрілися і стали однакової температури.
- Просійте борошно через сито. Промийте ізюм гарячою водою та залиште його просохнути на рушнику.
- Можливо, потрібно порізати великі цукати ножем. Залийте шафран гарячим молоком, дайте йому настоятися приблизно 15 хвилин, після чого процідіть.
- Дріжджі розітріть виделкою разом з 1 ст.л. цукру та поступово додайте тепле шафранове молоко (30-35°C). Покрийте харчовою плівкою або легким рушником та залиште опару протягом 15 хвилин в теплому місці.
- Відокремте яєчні жовтки від білків. Збийте міксером жовтковий крем разом з цукром, що залишився, до світлої і дуже пухкої консистенції.
- З'єднайте жовтковий крем з опарою дріжджів, просійте третину борошна і перемішайте.
- Збийте білки (також при кімнатній температурі) до стійкіх піків та додайте до опари. Залиште протягом години в теплому місці, покритими харчовою плівкою або рушником.
- Після вказаного часу додайте залишок борошна і замісіть м'яке тісто.
- Обвалюйте ізюм у борошні, додайте в тісто разом із тертою цедрою лимона, ванільним цукром, ромом, меленим кардамоном і замісіть руками.
- Змастіть форми для випічки рослинним або вершковим маслом за допомогою силіконового пензлика. Заповніть форми тістом на 1/3 від загального обсягу.
- Залиште форми з тістом на 30-60 хвилин у теплому місці, де немає протягу. Тісто повинно підніматися майже до країв форми, але не виходити за межі.
- Печіть паску "Царську" приблизно 30-45 хвилин до золотистої скоринки при 180°C.
- Вийміть готові паски з духовки, дайте трохи охолонути і вийміть із форм. Прикрасьте паски білковою глазур'ю, збитими вершками, лимонно-цукровою глазур'ю, розтопленим шоколадом або іншою глазур'ю на ваш смак.
Цікавий факт:
Паска "Царська" традиційно вважається символом вишуканості та розкоші. Її виготовлення в Україні пов'язане зі стародавніми обрядами та релігійними традиціями, а сама паска завжди була невід'ємною частиною святкового столу під час Великодня. Спробуйте створити цей особливий десерт, щоб зануритися у великодню атмосферу та насолодитися найкращими смаками свята.