Торт Прага

Торт Прага
3.8
(15)
Час приготування: 50 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Для коржів:

  • 110 г цукру
  • 100 г борошна
  • 1/4 ч.л. солі
  • 2 курячі яйця
  • 2 білка
  • 1 ч.л. розпушувача
  • 1 ч.л. розчинної кави
  • 1 ч.л. харчової соди
  • 80 мл окропу
  • 60 мл рафінованої олії

Для крему:

  • 100 г вершкового масла
  • 3 ст.л. згущеного молока
  • 2 жовтки
  • 2 ст.л. питної води
  • 30 г темного шоколаду
  • 1 ст.л. коньяку або рому

Для глазурі:

  • 2 ст.л. какао-порошку
  • 4 ст.л. цукру
  • 6 ст.л. молока або питної води
  • 50 г вершкового масла
  • 100 мл абрикосового джему

Рецепт приготування:

  1. Змішуємо какао і каву в глибокій мисці, заливаємо окропом. Віночком перетворюємо в однорідну масу, даємо охолонути.
  2. Відділяємо жовтки від білків, жовтки збиваємо з більшою частиною цукру в пишну масу.
  3. Порціями вводимо рослинне масло і остиглий розчин кави та какао.
  4. У окремій мисці змішуємо сухі компоненти для тіста, просіюємо. Частинами додаємо в яєчну суміш борошно з розпушувачем, не вимикаючи блендер.
  5. Збиваємо окремо білки з цукром і сіллю до стійкої піни.
  6. Змішуємо лопаткою обидві частини тіста.
  7. Виливаємо його в роз'ємну форму, випікаємо до готовності в розігрітій до 180 градусів духовці.
  8. Даємо охолонути, розрізаємо вздовж на 3 частини.
  9. Для крему змішуємо жовтки з водою та згущеним молоком.
  10. Відправляємо масу на водяну баню на 15 хвилин.
  11. Вводимо в крем шоколад і вершкове масло, коли остигне повністю, додаємо шоколад.
  12. Промазуємо коржі послойно, верхню частину торта покриваємо джемом.
  13. Змішуємо какао, цукор і воду. Нагріваємо до загусання.
  14. Додаємо в глазур вершкове масло, покриваємо готовий торт отриманою масою з усіх боків.
  15. Перед дегустацією ставимо готовий десерт в холодильник на 5-6 годин. Це дозволить усім частинам десерту «подружитися».

Цікаві факти про кавові десерти:

Кава не лише надає випічці глибокого аромату та неповторного смаку, але й може бути чудовим компонентом для експериментів у кулінарії. Відомо, що кава посилює смак шоколаду, роблячи його більш насиченим та виразним. Також кава добре поєднується з горіхами, ваніллю та різними спеціями, що дозволяє створювати унікальні смакові комбінації. Цей торт з кавовим акцентом є чудовим прикладом того, як кава може трансформувати класичний десерт у щось особливе.