Торт Прага
Час приготування:
50 хв.
Кухня
Інгредієнти:
Для коржів:
- 110 г цукру
- 100 г борошна
- 1/4 ч.л. солі
- 2 курячі яйця
- 2 білка
- 1 ч.л. розпушувача
- 1 ч.л. розчинної кави
- 1 ч.л. харчової соди
- 80 мл окропу
- 60 мл рафінованої олії
Для крему:
- 100 г вершкового масла
- 3 ст.л. згущеного молока
- 2 жовтки
- 2 ст.л. питної води
- 30 г темного шоколаду
- 1 ст.л. коньяку або рому
Для глазурі:
- 2 ст.л. какао-порошку
- 4 ст.л. цукру
- 6 ст.л. молока або питної води
- 50 г вершкового масла
- 100 мл абрикосового джему
Рецепт приготування:
- Змішуємо какао і каву в глибокій мисці, заливаємо окропом. Віночком перетворюємо в однорідну масу, даємо охолонути.
- Відділяємо жовтки від білків, жовтки збиваємо з більшою частиною цукру в пишну масу.
- Порціями вводимо рослинне масло і остиглий розчин кави та какао.
- У окремій мисці змішуємо сухі компоненти для тіста, просіюємо. Частинами додаємо в яєчну суміш борошно з розпушувачем, не вимикаючи блендер.
- Збиваємо окремо білки з цукром і сіллю до стійкої піни.
- Змішуємо лопаткою обидві частини тіста.
- Виливаємо його в роз'ємну форму, випікаємо до готовності в розігрітій до 180 градусів духовці.
- Даємо охолонути, розрізаємо вздовж на 3 частини.
- Для крему змішуємо жовтки з водою та згущеним молоком.
- Відправляємо масу на водяну баню на 15 хвилин.
- Вводимо в крем шоколад і вершкове масло, коли остигне повністю, додаємо шоколад.
- Промазуємо коржі послойно, верхню частину торта покриваємо джемом.
- Змішуємо какао, цукор і воду. Нагріваємо до загусання.
- Додаємо в глазур вершкове масло, покриваємо готовий торт отриманою масою з усіх боків.
- Перед дегустацією ставимо готовий десерт в холодильник на 5-6 годин. Це дозволить усім частинам десерту «подружитися».
Цікаві факти про кавові десерти:
Кава не лише надає випічці глибокого аромату та неповторного смаку, але й може бути чудовим компонентом для експериментів у кулінарії. Відомо, що кава посилює смак шоколаду, роблячи його більш насиченим та виразним. Також кава добре поєднується з горіхами, ваніллю та різними спеціями, що дозволяє створювати унікальні смакові комбінації. Цей торт з кавовим акцентом є чудовим прикладом того, як кава може трансформувати класичний десерт у щось особливе.