Ткемалі з жовтої аличі
Кухня
Інгредієнти:
- 1 кг жовтої алчі
- 1 гострий червоний перець
- 1 головка часнику (близько 8 зубчиків)
- кілька гілочок кропу, кінзи та м'яти
- 1 ст.л. цукру
- сіль за смаком (близько 2 ч.л.)
- пів ч.л. меленого коріандру
- щіпка шафрану (не обов'язково)
Рецепт приготування страви:
- Жовту аличу промити і наколоти кожну в одному місці голкою. Скласти плоди в каструлю, влити воду (так, щоб покрити аличу) і поставити на вогонь.
- Час варіння аличі залежить від того, в який термін ви плануєте вжити ткемалі (для консервації на зиму необхідно варити аличу протягом півгодини, для нетривалого зберігання в холодильнику достатньо і 5 хвилин варіння).
- Потім злити воду в окрему посудину, аличу очистити від шкірки і подрібнити за допомогою блендера або картоплем'ялки до пюреподібного стану. Якщо ви хочете заготовити ткемалі з жовтої аличі на зиму, потрібно після варіння очистити плоди від шкірки та кісточок, також подрібнити м'якоть до пюреподібного стану.
- Часник очистити від лушпиння, додати в блендер і знову подрібнити до однорідності (можна пропустити всю масу через м'ясорубку). Гострий перець вимити, очистити від плодоніжки та насіння. Зелень промити і нашаткувати, додати до ткемалі разом із перцем, сіллю, перцем, коріандром і цукром, знову подрібнити і перемішати. За бажанням можна додати в ткемалі кілька крапель оцту.
- Перелити густий соус у каструлю, додати воду (в якій варилися сливи) до консистенції сметани. Банки та кришки для консервації простерилізувати будь-яким зручним для вас способом.
- Поставити каструлю на вогонь і, помішуючи, довести соус до кипіння. Проварити ткемалі з жовтої аличі протягом 10 хвилин на невеликому вогні (близько 15 хвилин для тривалого зберігання).
- Потім розкласти готовий соус по банках і закатати їх кришками (можна закрити звичайними бляшаними кришками, але попередньо прокип'ятити їх протягом 5-10 хвилин). Перевернути банки з ткемалі догори дном і залишити в такому положенні до повного охолодження.
- Зберігати ткемалі в темному прохолодному місці близько 1 року (або до 2-3 тижнів за нетривалої теплової обробки). Подавати ткемалі з аличі до м'ясних страв.
Ткемалі з жовтої аличі - це неперевершений соус, який додає яскравих ноток смаку до будь-якої страви. Його кисло-солодкуватий присмак чудово поєднується з м'ясом, рибою і навіть овочами. Використовуйте його як гарнір до шашлику, маринуйте м'ясо перед смаженням або просто поливайте ним свіжий хліб.