Яблучний оцет: Смак та користь у домашніх умовах
Кухня
Інгредієнти:
- 1 кг яблук (бажано перестиглих)
- 50-100 гр цукру (кількість залежить від сорту яблук)
- чиста вода - опціонально
Рецепт приготування страви:
- Яблука ретельно вимити, очистити від серцевини та порізати невеликими шматками. Скласти подрібнені фрукти в каструлю і гарненько потовкти картоплем'ялкою (можна трохи подрібнити їх у блендері).
- Воду окремо закип'ятити, дати трохи охолонути і залити нею яблука так, щоб її рівень був на 3-4 см вищим за рівень яблук. Потім всипати цукор і перемішати до його повного розчинення. Накрити каструлю марлею і залишити в теплому місці, захищеному від сонячних променів.
- Яблучна мезга для оцту має настоюватися протягом 2 тижнів. При цьому 2 рази на добу потрібно перемішувати вміст каструлі й знову накривати марлею. Перекласти масу в марлевий мішок із 3 шарів марлі й відтиснути всю рідину в скляні бутлі (не доливати до верху на 5 см).
- Залишити яблучний оцет на 2 тижні під шаром марлі в кімнатній або теплій температурі (але не на сонці). Готовий оцет процідити через легку тканину і розлити по пляшках відповідного розміру.
- Закрити пляшки корками і відправити на зберігання. Домашній оцет із яблук зберігається близько року в кімнатній температурі.
Домашній яблучний оцет - це не лише смачний додаток до страв, а й корисний продукт, який має багато переваг для здоров'я. Він містить вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які покращують травлення, стимулюють імунну систему та сприяють загальному благополуччю організму. Тож спробуйте приготувати цей домашній яблучний оцет і насолоджуйтеся його неповторним смаком та користю!