Тюфтельки з грибами
Інгредієнти:
- 300 г фаршу (свинячо-яловичого)
- 200-250 мл томатного соку (бажано домашнього) або 1 ст.л. томатної пасти
- 200 г свіжих грибів
- 120 мл чистої води
- 1 цибулина
- 100 г рису
- 50 г твердого сиру
- 3 ст.л. сметани
- 2 ст.л. крохмалю (або борошна)
- 2 зубчики часнику
- 1 ч.л. цукру
- сушений або свіжий кроп
- сіль, перець, спеції за смаком
Рецепт приготування:
- Рис всипати в каструлю з киплячою підсоленою водою (близько 500 мл) та варити приблизно 20-30 хвилин до готовності. Відкинути рис на сито та ретельно промити під струменем холодної води. Залишити рис у ситі стекати від води.
- Цибулю очистити і порізати невеликими шматочками. Гриби також промити, обсушити і порізати середніми шматочками. Об'єднати гриби з цибулею та очищеними зубчиками часнику, збити блендером до однорідності.
- Фарш ретельно вимісити та злегка відбити руками, кілька разів відбити його об миску (піднімаючи руками вгору і кидаючи в миску). Об'єднати фарш з грибами та рисом, посолити, поперчити все за смаком, додати спеції, сушений кроп і перемішати.
- Сир натерти на крупній тертці, свіжий кроп промити і нашинкувати, додати в фарш з грибами і перемішати. Форму для запікання змастити дуже тонким шаром рослинної олії і викласти туди невеликі круглі тюфтельки, формуючи їх вологими руками.
- Томатний сік (або розчинити в 200 мл води томатну пасту) об'єднати з цукром та сметаною, збити виделкою або віночком до однорідності. В окремій мисочці розчинити крохмаль або борошно в воді, розмішуючи суміш виделкою.
- Змішати томатний соус з крохмальною рідиною і залити отриманою рідиною тюфтельки в формі. Накрити все фольгою, відправити в розігріту до 180°С духовку.
- Запікати тюфтельки в томатному соусі приблизно 1 годину. Вийняти форму, зняти фольгу і подавати тюфтельки з грибами до столу гарячими, поливши підливкою, з будь-яким гарніром на ваш смак. Смачного!
Цікаве доповнення:
За легендою, тюфтельки мають багато історичних коренів. Вони вперше з'явилися в середньовічній Арабії, а пізніше були улюбленою стравою султанів Османської імперії. Ці кульки-смаколики потрапили до Європи завдяки туркам і швидко завоювали серця гурманів.
Сьогодні різні варіації тюфтельок зустрічаються по всьому світу, але кожна кухня має свої унікальні рецепти. Цей рецепт з грибами в томатному соусі пропонує поєднання традиційних смаків із неперевершеним ароматом. Експериментуйте зі спеціями та додайте свої улюблені інгредієнти, щоб створити свою власну версію цієї класичної страви. До речі, слово "тюфтельки" - це зменшувально-пестливе від "тефтелі". Чи не так, навіть звучить по-доброму, по-домашньому?
І теж до речи, не забувайте, що кулінарне мистецтво - це шлях до вираження своєї творчості. Завжди експериментуйте, додавайте нові інгредієнти та розширюйте свої кулінарні горизонти. Ще раз - смачного!