Тюфтельки з грибами

Тюфтельки з грибами
4.1
(9)
Метод: В духовці
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 300 г фаршу (свинячо-яловичого)
  • 200-250 мл томатного соку (бажано домашнього) або 1 ст.л. томатної пасти
  • 200 г свіжих грибів
  • 120 мл чистої води
  • 1 цибулина
  • 100 г рису
  • 50 г твердого сиру
  • 3 ст.л. сметани
  • 2 ст.л. крохмалю (або борошна)
  • 2 зубчики часнику
  • 1 ч.л. цукру
  • сушений або свіжий кроп
  • сіль, перець, спеції за смаком

Рецепт приготування:

  1. Рис всипати в каструлю з киплячою підсоленою водою (близько 500 мл) та варити приблизно 20-30 хвилин до готовності. Відкинути рис на сито та ретельно промити під струменем холодної води. Залишити рис у ситі стекати від води.
  2. Цибулю очистити і порізати невеликими шматочками. Гриби також промити, обсушити і порізати середніми шматочками. Об'єднати гриби з цибулею та очищеними зубчиками часнику, збити блендером до однорідності.
  3. Фарш ретельно вимісити та злегка відбити руками, кілька разів відбити його об миску (піднімаючи руками вгору і кидаючи в миску). Об'єднати фарш з грибами та рисом, посолити, поперчити все за смаком, додати спеції, сушений кроп і перемішати.
  4. Сир натерти на крупній тертці, свіжий кроп промити і нашинкувати, додати в фарш з грибами і перемішати. Форму для запікання змастити дуже тонким шаром рослинної олії і викласти туди невеликі круглі тюфтельки, формуючи їх вологими руками.
  5. Томатний сік (або розчинити в 200 мл води томатну пасту) об'єднати з цукром та сметаною, збити виделкою або віночком до однорідності. В окремій мисочці розчинити крохмаль або борошно в воді, розмішуючи суміш виделкою.
  6. Змішати томатний соус з крохмальною рідиною і залити отриманою рідиною тюфтельки в формі. Накрити все фольгою, відправити в розігріту до 180°С духовку.
  7. Запікати тюфтельки в томатному соусі приблизно 1 годину. Вийняти форму, зняти фольгу і подавати тюфтельки з грибами до столу гарячими, поливши підливкою, з будь-яким гарніром на ваш смак. Смачного!

Цікаве доповнення:

За легендою, тюфтельки мають багато історичних коренів. Вони вперше з'явилися в середньовічній Арабії, а пізніше були улюбленою стравою султанів Османської імперії. Ці кульки-смаколики потрапили до Європи завдяки туркам і швидко завоювали серця гурманів.

Сьогодні різні варіації тюфтельок зустрічаються по всьому світу, але кожна кухня має свої унікальні рецепти. Цей рецепт з грибами в томатному соусі пропонує поєднання традиційних смаків із неперевершеним ароматом. Експериментуйте зі спеціями та додайте свої улюблені інгредієнти, щоб створити свою власну версію цієї класичної страви. До речі, слово "тюфтельки" - це зменшувально-пестливе від "тефтелі". Чи не так, навіть звучить по-доброму, по-домашньому?

І теж до речи, не забувайте, що кулінарне мистецтво - це шлях до вираження своєї творчості. Завжди експериментуйте, додавайте нові інгредієнти та розширюйте свої кулінарні горизонти. Ще раз - смачного!