Тефтелі без рису

Тефтелі без рису
4.7
(12)
Метод: На плиті
Підійде: Обід, Вечеря
Час приготування: 60 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 0,5 кг свинини
  • 1 велика цибуля
  • великий пучок зелені (кроп та/або петрушка, кінза)
  • 2-3 ст.л. панірувальних сухарів
  • 2 ст.л. борошна
  • 1 ст.л. сметани
  • 1 ст.л. томатної пасти
  • 3 зубчики часнику
  • 1 ч.л. меленого коріандру
  • сіль, перець, спеції - за смаком

Рецепт приготування:

  1. Цибулю очистити, порізати невеликими шматочками, зубчики часнику очистити, зелень промити та відокремити від гілочок.
  2. З'єднати 2 зубчики часнику з половиною зелені, коріандром, подрібненою цибулею та збити все до однорідної консистенції за допомогою блендера або комбайна. Додати трохи солі та перцю до суміші.
  3. Свинину промити, висушити паперовим рушником та видалити всі шматочки жиру та жилок. Прокрутити м'ясо двічі або тричі через м'ясорубку та змішати з цибульною пастою із зеленню, ще раз підсолити і поперчити.
  4. Додати до фаршу панірувальні сухарі та добре перемішати. У глибокій сковороді або каструлі з товстим антипригарним дном розігріти приблизно 50 мл рослинної олії та викласти тефтелі (кожну сформувати з фаршу вологими руками та слегка обваляти в борошні).
  5. Смажити тефтелі без рису на сильному вогні до золотистості з обох сторін, постійно перевертаючи їх лопаткою. Потім додати до сковороди/каструлі подрібнений часник, залишок зелені та знизити вогонь до середнього.
  6. Смажити тефтелі приблизно 2 хвилини, помішуючи. У окремій мисці змішати томатну пасту зі сметаною та долити до отриманої суміші близько 150-200 мл окропу.
  7. Залити тефтелі томатно-сметанним соусом, трохи підсолити, поперчити, додати спеції за смаком та довести до кипіння. Після закипання знизити вогонь до мінімуму та накрити сковороду/каструлю кришкою.
  8. Тушити тефтелі зі свинини без рису приблизно 20 хвилин під кришкою. Зняти страву з вогню та залишити настоятися принаймні 15 хвилин. Подавати м'ясні тефтелі до столу гарячими, з будь-яким гарніром на ваш смак. Смачного!

Цікаві факти:

Свинина є одним з найдавніших видів м'яса, яке споживалося людьми. Вона багата на білки та вітаміни групи B, а також залізо та цинк. Українська кухня славиться своїми м'ясними стравами, а тефтелі - одна з найпопулярніших традиційних страв.  Вони мають багато варіацій і назв у різних країнах. Наприклад, в Швеції їх називають «котлетами», в Туреччині - «кьофте», в Італії - «полпетте», а в Україні - «тефтелі».

Цей рецепт відчинить вам двері до ароматного світу української кухні, додаючи особливого шарму вашому столу. Спробуйте цю страву і відчуйте насолоду в кожному шматочку!