Тако (Такос)
Кухня
Інгредієнти:
- 8 коржів тортильяс
- 300 гр м'яса (підійде курка, свинина або яловичина)
- 1 помідор
- 1 болгарський перець
- 1 цибулина
- 50 гр твердого сиру
- соус для начинки за смаком (можна використовувати кетчуп, сметану або майонез) - не обов'язково
- 2 ст.л. оцту 9%
- гострий соус чилі (за смаком), можна замінити меленим червоним перцем
- кілька гілочок петрушки
- 1 ч.л. цукру
- сіль, перець, спеції за смаком
Рецепт приготування страви:
- Для приготування тако можна взяти готові тортильї або приготувати їх самому (рецепт у рубриці Випічка/Несолодка випічка). Цибулю нарізати півкільцями і скласти в невелику ємність. Засипати цибулю цукром, залити оцтом і ретельно перемішати.
- Петрушку промити, обсушити і дрібно нарізати, змішати з цибулею. Залишити цибулю із зеленню маринуватися на 15-20 хвилин. Тим часом приготувати начинку для такос. Болгарський перець вимити, очистити від насіння і порізати перець дрібними кубиками.
- М'ясо курки або свинини промити, обсушити і пропустити через м'ясорубку. Замість цього можна нарізати м'ясо кубиками або соломкою. На сковорідці розігріти кілька ложок олії і викласти м'ясо/фарш.
- Смажити м'ясо/фарш на середньо-сильному вогні близько 5-7 хвилин. Потім додати помідори з болгарським перцем, зменшити вогонь до середнього і ретельно перемішати. Обсмажувати начинку ще кілька хвилин, додати сіль, перець і спеції за смаком, знову перемішати.
- Влити в сковороду близько 50-70 мл води, додати соус чилі за смаком і перемішати. Через 1-2 хвилини зняти сковорідку з вогню і залишити остигати. У центр тортильї покласти 3-4 ст.л. начинки з фаршу, покрити її маринованою цибулею із зеленню й обережно з'єднати краї коржа.
- Сир натерти на дрібній тертці та посипати начинку. За бажанням зверху на начинку такос можна покласти трохи соусу. Подавати тако бажано в гарячому вигляді. Смачного!
Тако - популярна мексиканська страва, яка походить від іспанського слова "taco", що означає "велика куля" або "закуска". Тако вважається однією з найкращих страв для гарного настрою та дружніх зустрічей із сім'єю та друзями. У Мексиці щорічно відзначають Національний день тако, де різні регіональні варіації цієї страви стають головним атракціоном святкування.