Як приготувати долму в мультиварці

Кухня
Інгредієнти:
- 700-800 гр свинячо-яловичого фаршу
- 200-300 гр сухого рису
- 3 цибулини
- близько 40-50 виноградного листя (не старого, м'якого)
- половина морквини
- 2 ст.л. томатної пасти
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування страви:
- Виноградне листя промити, скласти в миску і залити окропом на 20 хвилин. Зверху трохи присолити воду. Тим часом приготувати начинку для долми в мультиварці. Цибулю почистити й порізати дрібними шматочками, моркву почистити й натерти на крупній тертці.
- На сковорідку влити 2-3 ст.л. олії і поставити на вогонь. У розігріту олію викласти цибулю й обсмажити її до прозорості протягом 2-3 хвилин. Додати моркву і смажити овочі, помішуючи, ще кілька хвилин.
- Зняти сковорідку з вогню і залишити остигати. Рис ретельно промити, обсушити і з'єднати в одній мисці з фаршем, перемішати. Додати в миску з рисом і фаршем обсмажені овочі, сіль, перець за смаком і знову перемішати.
- По одному виноградному листу виймати з води і викладати його на тарілку або дошку. Обрізати кінчики аркуша, в центр укласти 1-2 ст.л. начинки і згорнути голубець конвертом. Таким чином згорнути долми з виноградного листя, що залишилося, і начинки з фаршу та рису.
- Воду (близько 300 мл) з'єднати з томатною пастою, трохи посолити і ретельно розмішати. Дно мультиварки змастити невеликим шматочком вершкового масла або 1 ч.л. жирної сметани. Застелити змащене дно чаші мультиварки кількома виноградними листками (які порвалися або непридатні для приготування долми).
- Зверху викласти голубці та залити їх сумішшю води й томатної пасти. Вода має бути зовсім трохи вищою за рівень голубців. Готувати долму в мультиварці в режимі Тушкування протягом 2 годин.
- Через зазначений час відкрити кришку, перевірити страву на готовність (за необхідності тушкувати голубці ще 10-15 хвилин). Після звукового сигналу залишити долму в мультиварці ще на 15 хвилин.
- Зняти кришку, розкласти долми по тарілках і подавати до столу гарячими, особливо смачно зі сметаною. Смачного!