Сирні булочки у сметанній заливці

Сирні булочки у сметанній заливці
3.9
(8)
Метод: В духовці
Час приготування: 180 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Дріжджове тісто:

  • 350 г борошна
  • 100 мл молока
  • 70 г сметани
  • 50 г цукру
  • 50 г вершкового масла (або маргарина 70-80% жирності)
  • 5 г сухих дріжджів
  • 0,5 ч.л. солі

Сметанна заливка:

  • 150 г сметани 15%
  • 50 г цукру

Сирна начинка для булочок:

  • 600 г сиру
  • 100 г цукру
  • 1 яйце
  • щіпка ваніліну

Рецепт приготування:

  1. Молоко підігріти до 40 °C (злегка тепле), додати дріжджі, 1 ч.л. цукру і 3 ст.л. борошна (просіюючи через сито). Замісити опару до однорідності, накрити плівкою або рушником і залишити на півгодини в теплому місці.
  2. Просіяти через сито залишок борошна з сіллю та цукром в одну миску, розмішати. Масло або маргарин нарізати на шматочки, залишити на півгодини в теплі, щоб воно розтопилося.
  3. Змішати розтоплене масло з борошном, розтерти руками в крихту, поступово додавати сметану, після чого знову перетерти. Помішуючи отриману крихту тіста, додати дріжджову опару. Накрити тісто харчовою плівкою або рушником та залишити на півгодини-годину при кімнатній температурі.
  4. Після зазначеного часу витягнути тісто на стіл, замісити руками, потім знову накрити харчовою плівкою/рушником. Залишити ще на 45-50 хвилин.
  5. За цей час приготувати сирну начинку для булочок. Для цього сир потрібно протерти через сито, змішати з цукром, ваніліном та яйцем. За потреби додати ложку манної крупи.
  6. Розкатати тісто в прямокутний шар товщиною приблизно 0,5 см. Рівномірно розподілити по всьому тісту сирну начинку та скрутити все в рулет (не щільно). Нарізати сирний рулет шматочками товщиною 2-3 см.
  7. Перекласти шматочки рулету на застелений пекарським папером лист, накрити харчовою плівкою та залишити на півгодини-годину в теплі (приблизно 30 °C). Булочки повинні збільшитися в два рази. Духовку розігріти до 180 °C, в невеликому посуді змішати сиру яєчну масу з 1-2 ст.л. молока, змастити отриманою сумішшю поверхню булочок.
  8. Відправити лист із булочками в розігріту духову шафу. Пекти приблизно 20-25 хвилин до золотистого кольору. Коли булочки зарум'яняться, змішати сметану з цукром та покрити сметанним кремом випічку.
  9. Залишити готові вироби принаймні на півгодини для просочення. Потім можна подавати їх в теплому або охолодженому вигляді до столу. Смачного!

Цікавий факт:

Сирні булочки зі сметанним кремом - традиційний солодкий десерт в українській кухні. Вони часто готуються на святковий стіл або просто для того, щоб порадувати родину та близьких смачними ласощами. Цей рецепт поєднує м'яку текстуру дріжджового тіста з солодким смаком сирної начинки та легкістю сметанного крему, створюючи справжнє гастрономічне задоволення для всієї родини.