Сирна запіканка з маком

Сирна запіканка з маком
4.4
(6)
Час приготування: 480 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Пісочна основа для сирної запіканки:

  • 120 г борошна
  • 80 г вершкового масла
  • 3 ст.л. цукрової пудри
  • 1 яйце
  • 1 ст.л. мигдалевого борошна (або звичайного)
  • щіпка солі
  • щіпка ваніліну

Сирна начинка:

  • 600 г сиру 9%
  • 200 г вершкового масла
  • 200 мл вершків 25%
  • 150 г цукру
  • 2 жовтки
  • терта цедра одного лимона
  • 1 ч.л. ванільного цукру

Макова начинка:

  • 300 г маку
  • 150 г цукру
  • 2 яйця
  • 70 г меду
  • 50 г родзинок
  • 30 г грецьких горіхів

Заливка:

  • 200 г сметани 25-30%
  • 1 яйце
  • 2 ст.л. цукру

Рецепт приготування:

  1. Вершкове масло натріть на крупній тертці, змішайте з борошном, цукровою пудрою, мигдалевим борошном, сіллю та ваніліном. Повинна утворитись однорідна розсипчаста маса.
  2. Вбийте сире холодне яйце і замісити руками густе тісто.
  3. Сформуйте тісто в кулю, викладіть на шматок харчової плівки, трохи розкатайте в прямокутник, накрийте іншим шматком плівки і покладіть в холодильник принаймні на 4 години (краще на ніч).
  4. Через вказаний час вийміть тісто з холодильника та рівномірно розподіліть його пальцями по дну прямокутної форми для випічки. Проколіть по всій поверхні тісто виделкою та відправте ще на півгодини в холодильник. Випікайте пісочний корж до золотистого верху, приблизно 15 хвилин при 160/180 °С. Вийміть форму з духовки та залиште до повного охолодження. Тим часом підготуйте всі інші інгредієнти для маково-сирної запіканки.
  5. Залійте мак водою, ретельно розмішайте та обережно злийте воду. Повторно залийте його водою, розмішайте та знову злийте. Потім залийте мак великою кількістю крутого окропу, накрийте кришкою та залиште на 2 години. Після вказаного часу відкиньте мак на сито та залиште його стекати від води кілька хвилин.
  6. Промийте родзинки та залийте окропом, залиште на 10-15 хвилин. Злийте воду та просушіть їх на рушнику. Горіхи очистіть від шкаралупи та подрібніть на дрібні шматочки. Потім подрібніть мак протягом 2 хвилин у блендері або пропустіть через м'ясорубку.
  7. Поєднайте мак з родзинками та горіхами в одній мисці, додайте 2 жовтка, мед, цукор та ретельно перемішайте. Олоджені білки (2 штуки) збийте міксером на високій швидкості до стійких піків та додайте до макової начинки. Масло для сирної начинки залиште заздалегідь на 20-30 хвилин при кімнатній температурі, щоб воно стало дуже м'яким.
  8. Протріть сир через сито або пропустіть через м'ясорубку, поєднайте з тертою цедрою одного лимона, жовтками та ванільним цукром, збийте блендером або міксером до однорідності. Збийте масло до пишності міксером та додайте ложкою цукор, збиваючи ще 5-7 хвилин до майже повного розчинення крихіток цукру.
  9. Не перестаючи збивати масляний крем, додайте по ложці сирну масу, а потім влийте тонким струмочком вершки, вимішуйте все до однорідної консистенції. Злегка збийте сметану міксером, додайте цукор та вимішуйте до його повного розчинення. Потім додайте в сметанну суміш сире яйце та вимішуйте до однорідної консистенції.
  10. На охолоджений пісочний корж рівномірно викладіть макову начинку, покрийте її сирною масою. На сир якомога рівномірніше вилийте сметанний крем та поставте форму з пирогом в більшу форму для запікання більшого розміру. В більшу форму влийте окроп так, щоб його рівень сягав приблизно до половини висоти меншої форми. Відправте все в розігріту до 160 °С духову шафу.
  11. Випікайте сирну запіканку з маком на водяній бані до готовності протягом 50-60 хвилин. Потім вийміть обидві форми з духовки, дайте пирогу повністю охолонути та відправте в холодильник принаймні на 4 години (краще на ніч).
  12. Охолоджену сирну запіканку з маком наріжте порційними шматочками та подавайте до столу. Смачного!