Сирна запіканка з маком
Час приготування:
480 хв.
Кухня
Інгредієнти:
Пісочна основа для сирної запіканки:
- 120 г борошна
- 80 г вершкового масла
- 3 ст.л. цукрової пудри
- 1 яйце
- 1 ст.л. мигдалевого борошна (або звичайного)
- щіпка солі
- щіпка ваніліну
Сирна начинка:
- 600 г сиру 9%
- 200 г вершкового масла
- 200 мл вершків 25%
- 150 г цукру
- 2 жовтки
- терта цедра одного лимона
- 1 ч.л. ванільного цукру
Макова начинка:
- 300 г маку
- 150 г цукру
- 2 яйця
- 70 г меду
- 50 г родзинок
- 30 г грецьких горіхів
Заливка:
- 200 г сметани 25-30%
- 1 яйце
- 2 ст.л. цукру
Рецепт приготування:
- Вершкове масло натріть на крупній тертці, змішайте з борошном, цукровою пудрою, мигдалевим борошном, сіллю та ваніліном. Повинна утворитись однорідна розсипчаста маса.
- Вбийте сире холодне яйце і замісити руками густе тісто.
- Сформуйте тісто в кулю, викладіть на шматок харчової плівки, трохи розкатайте в прямокутник, накрийте іншим шматком плівки і покладіть в холодильник принаймні на 4 години (краще на ніч).
- Через вказаний час вийміть тісто з холодильника та рівномірно розподіліть його пальцями по дну прямокутної форми для випічки. Проколіть по всій поверхні тісто виделкою та відправте ще на півгодини в холодильник. Випікайте пісочний корж до золотистого верху, приблизно 15 хвилин при 160/180 °С. Вийміть форму з духовки та залиште до повного охолодження. Тим часом підготуйте всі інші інгредієнти для маково-сирної запіканки.
- Залійте мак водою, ретельно розмішайте та обережно злийте воду. Повторно залийте його водою, розмішайте та знову злийте. Потім залийте мак великою кількістю крутого окропу, накрийте кришкою та залиште на 2 години. Після вказаного часу відкиньте мак на сито та залиште його стекати від води кілька хвилин.
- Промийте родзинки та залийте окропом, залиште на 10-15 хвилин. Злийте воду та просушіть їх на рушнику. Горіхи очистіть від шкаралупи та подрібніть на дрібні шматочки. Потім подрібніть мак протягом 2 хвилин у блендері або пропустіть через м'ясорубку.
- Поєднайте мак з родзинками та горіхами в одній мисці, додайте 2 жовтка, мед, цукор та ретельно перемішайте. Олоджені білки (2 штуки) збийте міксером на високій швидкості до стійких піків та додайте до макової начинки. Масло для сирної начинки залиште заздалегідь на 20-30 хвилин при кімнатній температурі, щоб воно стало дуже м'яким.
- Протріть сир через сито або пропустіть через м'ясорубку, поєднайте з тертою цедрою одного лимона, жовтками та ванільним цукром, збийте блендером або міксером до однорідності. Збийте масло до пишності міксером та додайте ложкою цукор, збиваючи ще 5-7 хвилин до майже повного розчинення крихіток цукру.
- Не перестаючи збивати масляний крем, додайте по ложці сирну масу, а потім влийте тонким струмочком вершки, вимішуйте все до однорідної консистенції. Злегка збийте сметану міксером, додайте цукор та вимішуйте до його повного розчинення. Потім додайте в сметанну суміш сире яйце та вимішуйте до однорідної консистенції.
- На охолоджений пісочний корж рівномірно викладіть макову начинку, покрийте її сирною масою. На сир якомога рівномірніше вилийте сметанний крем та поставте форму з пирогом в більшу форму для запікання більшого розміру. В більшу форму влийте окроп так, щоб його рівень сягав приблизно до половини висоти меншої форми. Відправте все в розігріту до 160 °С духову шафу.
- Випікайте сирну запіканку з маком на водяній бані до готовності протягом 50-60 хвилин. Потім вийміть обидві форми з духовки, дайте пирогу повністю охолонути та відправте в холодильник принаймні на 4 години (краще на ніч).
- Охолоджену сирну запіканку з маком наріжте порційними шматочками та подавайте до столу. Смачного!